Autovisie
Autovisie Nieuws 18 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Er zweeft nog een Roadster van SpaceX in de ruimte, maar waar is hij?

Menig mens kijkt ‘s nachts wel eens naar de sterrenhemel en vraagt zich af hoe het zou zijn om in die eindeloze leegte rond te zweven. Inmiddels zijn er al meer dan 600 mensen de ruimte in gegaan, maar één van de opvallendste dingen die er in ons zonnestelsel rondzweven zijn de Tesla Roadster van Elon Musk en de chauffeur van het voertuig: Starman.

Het is inmiddels alweer 5 jaar geleden dat de auto van de controversïele Twitter-eigenaar de ruimte in ging als onderdeel van de eerste Falcon Heavy test-lancering. Waarom de Tesla? Wel, SpaceX had een nepvracht nodig voor de test en Musk wilde “het gekste wat er te bedenken valt” doen. Lekker gek, een auto van zo’n 130 duizend dollar de ruimte inschieten. Maar dan is de vraag natuurlijk: waar is die auto nu?

Hoe kunnen we de Tesla Roadster volgen in de ruimte?

Dankzij de website whereisroadster.com kun je nu op elk moment van de dag de locatie van Elon Musk’s Tesla volgen. De website bestaat al sinds 2018 en werd opgericht door Ben Pearson uit enthousiasme voor de lancering van de Starman en zijn bolide. De vraag naar waar in de ruimte Starman zich nou eigenlijk bevond werd namelijk steeds groter.

Elon Musk, ruimte, tesla model 3
(Afbeelding: SpaceX)

De website maakt gebruik van data uit de JPL Horizons System van de California Institute of Technology om de locatie van de Tesla  Roadster te berekenen. Het script dat de berekeningen uitvoert legt de bekende data van Starman’s koers tegenover de data van dit systeem. Volgens Pearson zal de data steeds minder accuraat worden, omdat Starman niet meer te zien is en het Horizons System geen veranderingen mee kan nemen.

Wat weten we nu van de Roadster?

Ondanks dat we dus niets meer zeker weten over de Tesla en zijn coureur, kan de website ons nog steeds allerlei interessante data toespelen. Zo is op het moment van schrijven te zien dat de elektrische auto met een snelheid van iets meer dan 14.000 kilometer per uur richting de aarde aan het komen is. Geen zorgen, de kans is zeer klein dat Musk’s bolide in het ouderlijk huis op de koffie komt na zijn vakantie in de ruimte.

Elon Musk, ruimte, tesla model 3
(Afbeelding: SpaceX)

De mogelijkheid is onderzocht door een team wetenschappers die zeggen dat er een kans van maar 6 procent is dat de Tesla Roadster binnen een miljoen jaar tegen de aarde aan komt. Drink je koffie maar lekker zelf op.

Nu die schok van een crash hopelijk een beetje weg is: je kunt ook naar andere intrigerende data kijken. Bijvoorbeeld dat de Tesla in de ruimte net zoveel afstand heeft afgelegd als wanneer je op alle wegen op aarde 63.4 keer zou rijden. Of dit: toen de Falcon Heavy werd gelanceerd luisterde Starman naar Space Oddity (David Bowie).

Dit is hoe extreem veel Tesla-baas Elon Musk schenkt aan goede doelen

Als de batterij het nog deed, zou de pop op het moment zo’n 498 duizend keer naar het nummer geluisterd hebben. (Is there Life On Mars? speelde in het andere oor van de pop, die teller staat nu op ongeveer 671 duizend keer).

Hoe ziet de toekomst van Starman en zijn Tesla eruit?

We kunnen helaas dus niet meer zien waar de Tesla Roadster zich nu precies bevind. Wel is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de auto over een jaar of dertig uit de ruimte te plukken en in een museum neer te zetten.

Wie weet kunnen we deze ontdekkingsreiziger ergens in de toekomst bekijken. Al moet er dan wel iets van over blijven, natuurlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Er zweeft nog een Roadster van SpaceX in de ruimte, maar waar is hij?
Sluiten