Autovisie
Autovisie Nieuws 19 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Enkele Europeaan kiest géén Hybrid als Lexus

Wie Lexus zegt, zegt wellicht onbewust ook hybridetechniek. Niet verwonderlijk, want 96% van de West-Europese kopers opteert de versie met een geëlektrificeerde-aandrijflijnen. Wereldwijd staat de verkoopteller van de hybride-Lexi op twee miljoen exemplaren.

Er heeft weer iemand aan het einde van de productielijn zijn huiswerk gedaan. Hij of zij telde het tweemiljoenste exemplaar ooit. De eerste Lexus met een hybride-aandrijflijn dateert alweer van 2005, toen de Japanse Toyota-dochter de RX400h introduceerde. In de afgelopen vijftien jaar rolde het merk vervolgens de techniek uit over nagenoeg alle modellen. Nagenoeg, want Lexus levert ook een puur elektrisch aangedreven type, terwijl het ook nog versies met een onvervalste verbrandingsmotor aanbiedt.

20 nieuwe modellen Lexus onderweg, LF-Z is er een van

Twintig nieuwe modellen tot 2026

Uit de productplanning voor de komende vijf jaar blijkt dat binnen het merk de focus niet op volledig elektrische of geëlektrificeerde modellen ligt. Van de twintig geplande introducties zijn er iets meer dan de helft voorzien van een geëlektrificeerde aandrijflijn. Nog dit jaar debuteert een plug-in hybride, terwijl een tweede elektrotype in de coulissen staat. Laatstgenoemde model verschijnt in 2022 en borduurt voort op het studiemodel LF-Z dat het concern recent liet zien. Dat nieuwe SUV-model staat op een voor elektrische aandrijving aangepaste bodemsectie, waarvan Toyota en ook Subaru gebruik gaan maken.

Fractie van Toyota-verkoop

Twee miljoen eenheden verkochte hybridemodellen is een fractie van wat Toyota sinds de jaren negentig wist te bereiken. Van het moederconcern zijn inmiddels om en nabij de 16 miljoen wagens van een hybride-aandrijflijn voorzien, waarvan er meer dan drie miljoen in Europa de weg op gingen.

Lexus LC Convertible heeft voor verkoopsucces Hybrideversie nodig

Eerste Lexus LC 500 Cabriolet kost €1,8 miljoen, rest goedkoper

RX de populairste

Het huidige programma omvat negen geëlektrificeerde modellen. Daarvan is de RX de populairste versie. Sinds de marktintroductie verlieten er dik 520.000 eenheden de showrooms. Van de wereldwijd 2,02 miljoen geleverde Lexus-hybrides zijn er 540.000 in de Verenigde Staten geleverd. De Europese markt nam er 480.000 af. Zo’n 400.000 stuks bleven in Japan en 387.000 exemplaren werden er in China aan de man gebracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.