Autovisie
Autovisie Nieuws 16 apr 2019

En dit is vier: Mercedes-AMG A 35 L Limousine

Op het moment dat op de New York International Auto Show 2019 de laatste voorbereidingen worden getroffen voor het werelddebuut van de CLA 35, trekt Mercedes-AMG op de autoshow in Shanghai het doek van de A 35 L Limousine. Het belangrijkste verschil? De A 35 L is alleen voor China bedoeld.

Mercedes-Benz brengt in Europa de A-Klasse ook als Limousine op de markt, maar voor de Chinese markt heeft de Duitse autobouwer een zogeheten L-uitvoering ontwikkeld. De L staat voor Lang en duidt op een wielbasis die zes hele centimeters langer is dan de standaard maatvoering. De Lang-versie biedt zodoende meer beenruimte achterin.

Lang Limousine

Maar ondanks dat de A-Klasse Lang Limousine, zoals de variant dus eigenlijk heet, alleen voor de Chinese markt wordt gebouwd, heeft AMG toch de investering gerechtvaardigd om er een AMG-uitmonstering van te ontwikkelen. Geen megagrote klus, want voor bijvoorbeeld Europa en de Verenigde Staten komt de A Limousine er toch al als A35. Waarschijnlijk is alleen het productieproces complexer dan de ontwikkeling van de variant. Mercedes laat de A-Klasse L Limousine namelijk bij Beijing Benz Automotive Co. bouwen. In die Chinese fabriek worden direct alle AMG-ingrediënten gemonteerd. Zo ook de 2.0-viercilinder turbomotor. Het blok wordt in Europa vervaardigd, in het Duitse Kölleda om precies te zijn. De krachtbron gaat vervolgens op transport naar China, om in het vooronder van de Lang Limousine tot leven te komen. De A35 L Limousine is niet het enige AMG-model dat buiten Europa wordt gemaakt. Zo rolt bijvoorbeeld de GLE 63 in Amerika van de band.

Twin-scroll turbo

De A35 L Limousine beschikt net als in de rest van de wereld gebruikte A35 Limousine en A35 hatchback over een geblazen viercilinder met twin-scroll turbo en directe inspuiting. Uit het slagvolume van 1.991 cc halen de AMG-ingenieurs 306 pk aan vermogen. Het blok genereert een koppel van 400 Nm. De trekkracht wordt met tussenkomst van een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling via de vier wielen op de weg overgebracht. De vierdeurs A35 is in staat om de sprint 0-100 km/h in 4,9 tellen te realiseren. De topsnelheid ligt door de aanwezigheid van een elektronische begrenzer op 250 km/h.

35-familie

De met specifieke AMG-bumpers, wielen en spoilers aangeklede A35 L Limousine gaat later dit jaar in China in de verkoop. Het is het eerste 35-model in China. Het 35-gamma in Europa bestaat uit de reeds verkrijgbare A35 hatchback. Reeds aangekondigd zijn de A 35 Limousine en CLA35 Coupé. Mercedes-Benz komt later met nog meet 35-versies, waaronder een GLA35 en CLA 35 Shooting Brake. De 35-serie vormt het tijdelijke topmodel. Net als van de vorige generatie A-Klasse komt er een 45-reeks, voorzien van een aangepaste 2.0-viercilinder turbomotor met maximaal 421 pk.