Autovisie
Autovisie Nieuws 23 dec 2020

‘Elon Musk wilde Tesla aan Apple verkopen’

De zaken gaan op het moment goed voor Tesla, maar er was een periode waarin Elon Musk het allemaal niet meer zag zitten. Hij wilde naar verluidt zelfs in gesprek met Apple om een mogelijke verkoop te bespreken.

Dat onthult Elon Musk op Twitter. Hij reageert op het nieuws van Apple, dat plannen heeft om binnen een aantal jaar een elektrische auto op de markt te brengen.

Waarde van Tesla

“Tijdens de moeilijkste dagen van het Model 3-programma, heb ik contact gezocht met Tim Cook (CEO van Apple, red.) om te bespreken of Apple Tesla zou kunnen overnemen”, zo schrijft Musk op zijn favoriete sociale medium. De waarde van Tesla zou op dat moment zo’n 10 keer lager zijn dan nu, zo meldt hij. Cook zou nooit op het aanbod zijn in gegaan. Die ‘moeilijkste dagen’ zijn overigens nog niet zo lang geleden. De Model 3 is immers pas net op de markt en Tesla kende in 2017 en 2018 flinke problemen met de productie van het model.

Of het echt is gebeurd en hoe we deze Tweets moeten lezen, is maar de vraag. Daar branden we onze vingers niet aan. Wel zou het een interessante samenwerking zijn geweest, omdat Tesla vaker als ‘de Apple van de autowereld’ wordt gezien. Het hoge tech-gehalte in de auto’s van Musk en het tot op heden vrijwel onovertroffen multimediascherm in de modellen, maakt dat de bedrijven overeenkomsten hebben. Tegelijkertijd is het maar de vraag wat er gaat gebeuren als twee grote innovators en voortrekkers in die specifieke markten hun krachten bundelen.

Revolutionaire accu’s

Gisteren kwam opnieuw naar buiten dat Apple van plan is om een eigen auto te lanceren. Dat moet rond 2024 gebeuren, zo zouden ingewijden aan persbureau Reuters hebben verteld. Apple zou bezig zijn met een nieuw ontwerp voor accu’s, dat vooral revolutionair moet zijn op het gebied van efficiëntie.

Of dat allemaal gaat gebeuren, is óók nog maar de vraag. Het is namelijk niet de eerste keer dat Apple schermt met ‘Project Titan’, zoals het bedrijf het project intern noemt. Zo’n zes jaar geleden liet het al weten dergelijke plannen te hebben. Het zocht in al die jaren samenwerkingen op met onder andere BMW, Daimler en Volkswagen, maar zonder succes. Of de nieuwe plannen wél tot een product leiden, is afwachten. Aandacht hebben ze nu in ieder geval wel weer.