Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 12 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk verkoopt 4,3 miljard aan Tesla-aandelen, maar wat is de reden?

Elon Musk verkoopt ongeveer 5 miljard dollar (meer dan 4,3 miljard euro) van zijn Tesla-aandelen, zo blijkt uit documenten die hij woensdag vrijgaf. Dit deed hij nadat hij zijn volgers vroeg of hij 10 procent van de aandelen in zijn eigen bedrijf moest verkopen.

De opmerkelijke Twitter-poll was het gevolg van de Democraten in het Amerikaanse Congres. Zij willen dat aandelen zwaarder belast worden waardoor belastingontduiking door middel van het uitbetalen in aandelen voorkomen wordt.

Elon Musk betaalde geen belasting

In 2018 betaalde Elon Musk, de rijkste persoon ter wereld, niets aan belasting. Niet door geld door te sluizen naar een duister eiland in de stille oceaan of een andere frauduleuze manier. Nee, de Tesla-baas maakte gewoon gebruik van de Amerikaanse wet. Die wet stelt dat je geen belasting over koerswinsten van aandelen en andere beleggingen hoeft te betalen. Pas als je de aandelen verkoopt, komt de IRS (Amerikaanse belastingdienst) om de hoek kijken.

Elon Musk laat zichzelf voor een groot deel in Tesla-aandelen uitbetalen. Hiermee ontduikt hij ontzettend veel geld aan belastingen. Omdat er veel over de regelgeving te doen is, bood Elon Musk aan om 10 procent van zijn Tesla-aandelen te verkopen.

Bijna 58 procent stemde op ‘ja’ en dus verkocht Elon Musk meer dan 4,3 miljard euro aan aandelen. Het geld gebruikt hij naar eigen zeggen om aan zijn belastingverplichtingen te voldoen.

Twijfel om de echte reden waarom de Tesla-aandelen zijn verkocht

Verschillende Amerikaanse media melden dat de kans groot is dat Elon Musk binnenkort belastingaanslag voor zijn aandelenopties van Tesla moet betalen. Hij bezit 23 miljoen van deze opties. Dit zou volgens CNBC neerkomen op een 15 miljard dollar kostende heffing van de inkomstenbelasting. Dat de Twitter-poll dus de uiteindelijke reden is dat de rijkste man ter wereld een deel van zijn aandelen heeft verkocht, trekken verschillende sceptici in twijfel. Al is de regelgeving in Amerika tot nog toe onveranderd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.