Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 26 jul 2019

Elon Musk: Model S en X zijn onbelangrijk voor voortbestaan Tesla

Elon Musk, CEO van Tesla, deed onlangs een opmerkelijke uitspraak. Volgens hem zou Tesla prima overleven zonder de luxere modellen van het merk. Dit terwijl elke verkochte auto van dat type meer winst oplevert dan de Model 3.

Tesla Model X

Afgelopen kwartaal sloot Tesla wederom met een gigantisch verlies van 408 miljoen dollar af. Het kwartaal daarvoor noteerde het bedrijf 702 miljoen dollar verlies. Geen lullige bedragen, zeker niet als je kijkt naar de omvang van de relatief kleine autofabrikant. Je zou dan ook verwachten dat Elon Musk zoveel mogelijk auto’s van de luxere types zou willen verkopen. Simpelweg omdat de Model S en Model X meer winst opleveren en dus de verliezen zouden kunnen drukken. Maar niets is minder waar. Musk laat weten dat zijn bedrijf op het punt is aangekomen dat ze prima zouden kunnen overleven zonder de grotere Tesla’s.

Kersen op de taart

Tijdens een gesprek met investeerders grapte Musk dat ze de Model S en X alleen nog nodig hebben omdat de line-up dan nog als ‘sexy’ gespeld kan worden. Maar volgens hem gaat het nu vooral om volume wegzetten van de Model 3 en Model Y. De Model S en X zijn kersen op de taart, evenals de nieuwe Roadster, die overigens vertraagd is.

Tesla Model Y

De S en X mogen nu dan niet belangrijk meer zijn, ze zijn zeker fundamenteel geweest voor de groei van Tesla. De Model S heeft de fundatie gelegd voor de kleinere Model 3 en de Model X deed hetzelfde voor de Model Y, die eind volgend jaar in productie gaat.

Model Y

Musk verwacht dat de Model Y de belangrijkste auto voor Tesla gaat worden. Hij denkt dat er jaarlijks 1,25 miljoen klanten voor de kleine SUV zullen zijn. De vraag naar de Model 3 ligt daar volgens de CEO niet ver vanaf, met 750.000 stuks op jaarbasis. De Model S en X blijven in de voorspellingen steken op 80.000 en 100.000 stuks.

De hele earnings call kun je hieronder bekijken.