Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 23 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Elektrische Qashqai komt niet, maar nieuwe Nissan Ariya wel

Op de Tokyo Motorshow laat Nissan weten dat we niet hoeven te wachten op een elektrische variant van de Qashqai. In plaats daarvan komt het merk met een compleet nieuw model: de Nissan Ariya.

Het was natuurlijk te verwachten dat ook Nissan met een elektrische auto de showvloer van de Tokyo Motorshow zou betreden. Daarbij zou het heel logisch geweest zijn als die auto een elektrische versie van de Qashqai zou zijn. Het merk ziet het als een kans om opnieuw te beginnen en daarom komt het met een compleet nieuw model: de Nissan Ariya.

Geavanceerde technologie

“Een nieuwe voertuigarchitectuur biedt kansen om opnieuw te definiëren hoe de interactie van auto’s met de maatschappij is, en op welke wijze een elektrische auto met geavanceerde technologie een nieuw perspectief kan bieden”, zegt Alfonso Albaisa, Senior Vice President of Global Design bij Nissan. Met andere woorden: elektrische aandrijving biedt meer mogelijkheden als je het niet zomaar toepast op een bestaand model.

Dat zien we zeker terug in de Ariya. Nissan plaatste de wielen bijvoorbeeld zo ver mogelijk naar de voor- en achterkant van het model om maximale ruimte ertussen te creëren terwijl de externe afmetingen niet groeiden. Daardoor valt de auto in het C-segment (vergelijkbaar met een Volkswagen Golf), maar is hij van binnen een klasse groter. Die extra ruimte in het interieur komt onder andere door het gebrek aan een verbrandingsmotor en een aandrijfas die van voor naar achter moet lopen om alle vier de wielen aan te drijven. De Japanse autobouwer koos voor een elektromotor op iedere as. En zoals vrijwel elke fabrikant op dit moment doet, plaatste ook Nissan het accupakket in de bodem tussen de voor- en achterwielen. Daardoor is de vloer vlak en wordt de ruimte in de auto extra geaccentueerd.

Klaar

Vooralsnog gaat het hier om een conceptmodel, maar wel één die voor 90% klaar is. Nissan wil hem volgend jaar op de markt brengen. Welke 10% er dan nog aangepast wordt, is nog onduidelijk. Het lijkt er in ieder geval op dat het design in grote lijnen overgenomen wordt. Dat wil dus ook zeggen dat het grote schild in de neus terug zal komen.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.