Autovisie
Autovisie Nieuws 26 apr 2019

Elektrische Mazda komt deze zomer

Mazda zal rond juni het doek van de eerste elektrische auto trekken. De levering start pas komend jaar, maar Europa is de eerste markt waarop de auto leverbaar wordt. Dat bevestigt de fabrikant aan Autovisie.

Laatste fase

Momenteel bevindt de elektro-Mazda zich in de laatste ontwikkelingsfase. Het design is al geruime tijd geleden bevroren. De elektroauto volgt de designstijl die werd ingezet met de nieuwe generatie 3, waaraan inmiddels een vervolg is gegeven in de vorm van de CX-30. Als technische basis voor de elektrische Mazda dient het platform van de 3 en CX-30. Het is voor elektrificatie aangepast. Mazda zal het elektrische model in twee versies gaan aanbieden. De een is volledig elektrisch, de ander beschikt over een verbrandingsmotor die voor elektro-unit ondersteunt. De Japanners kiezen voor een rotatiemotor. Het blok is compact en kan zodoende eenvoudig in de auto ingebouwd worden.

mazda 3 zijkant rood

Europa eerst

Welke versie het populairst wordt, is afhankelijk van de verkoopmarkt. De fabrikant verwacht dat de focus op de volledig elektrische versie zal liggen. De Europese markt krijgt als eerste het nog naamloze model. De fabrikant ziet Europa als een cruciaal afzetgebied door de grote vraag naar elektro-auto’s en de sterke drang om de CO2-uitstoot terug te dringen. De productie heeft echter in Japan plaats. In welke fabriek Mazda de bouw van het model onderbrengt, maakt het bedrijf nog niet wereldkundig. Elke fabriek is flexibel en efficiënt om de productie voor zijn rekening te nemen.

Samen met Toyota

Ondertussen werkt Mazda samen met Japanse autobouwers als Toyota aan de volgende stap op het gebied van elektrische modellen. In de joint-venture worden technische componenten (zeg maar de architectuur) voor elektro-auto’s ontwikkeld, bestaande uit onder andere de elektromotor en het accupakket. Een platform behoort niet tot de basis-ingrediënten. Daarin zijn alle merken later vrij om dat te bepalen, net als de modellen waarin de techniek gebruikt wordt. De eerste producten moeten na 2023 op de markt komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.