Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 20 apr 2023
Leestijd: 1 minuut

Eigenaren van elektrische auto’s, gebruik deze levensgevaarlijke laadkabels niet!

Sommigen rijden een elektrische auto omdat ze denken dat dit beter is voor het milieu, anderen vinden de stille en soepele aandrijflijn gewoon fijn. Echter, het overgrote deel rijdt elektrisch omdat het financieel aantrekkelijk is. Maar als EV-rijder moet je niet overal op besparen. Deze levensgevaarlijke oplaadkabels moet je bijvoorbeeld mijden.

Het Britse Electrical Safety First, een instelling die zoveel mogelijk ongevallen door elektriciteit wil voorkomen, deed onderzoek naar verschillende laadkabels. De uitkomst is ‘schokkend’.

Vermijd deze levensgevaarlijke laadkabels

De goedkope laadkabels voor elektrische auto’s werden verkocht op eBay en Amazon en bleken levensgevaarlijk. Althans, van de onderzochte kabels bleken er drie te oververhitten en elektrische schokken te veroorzaken.

laadkabel, elektrische auto, levensgevaarlijk
(Afbeelding: Unsplash) =

Lesley Rudd, CEO van Electrical Safety First, zei: “Het opladen van je auto mag nooit een risico vormen. De kabels die we via de online marktplaatsen hebben gevonden, lopen het risico dat deze alledaagse taak een potentieel gevaar vormt.”

De instelling raadt eigenaren van elektrische auto’s dan ook af om (goedkope) kabels, om EV’s op te laden, bij partijen buiten gerenommeerde fabrikanten te kopen. De kabels zijn immers levensgevaarlijk.

Levensgevaarlijke laadkabels elektrische auto’s van de markt

De laadkabel die verkocht is op eBay is inmiddels van de markt gehaald en ook Amazon heeft de producten van de site verwijderd.

Goedkoop is duurkoop

Het grote probleem met de, veelal in China geproduceerde, goedkope laadkabels is het aantal ampère dat de snoeren aankunnen. De goedkope kabels zijn soms gemaakt voor maximaal 13 ampère, terwijl in Nederland maximaal 16 ampère uit het stopcontact komt. Gebruik je een verkeerde kabel, dan kan deze oververhitten en in brand vliegen. Levensgevaarlijk dus!

Wordt dit de elektrische auto van het volk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.