Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 13 jan 2021

Eindelijk in Europa: de nieuwe Jeep Gladiator

In 2018 werd-ie al gepresenteerd, de Jeep Gladiator. Nu is de extremere Wrangler dan eindelijk aangekondigd in Europa. Klanten op ons continent kunnen de prijslijst bij de Jeep-dealer nu dus gaan doorspitten, al is de keuze niet moeilijk.

Wanneer je voor een Gladiator wilt gaan ben je – in Europa – namelijk altijd verplicht om een 3,0-liter diesel V6 te kiezen. Wil je een benzinemotor, dan zal je opzoek moeten naar een model dat oorspronkelijk niet in Europa wordt geleverd.

Benzine

Deze markten krijgen namelijk naast de diesel ook een 3,6-liter V6-benzinemotor met 285 pk. Dit model wordt standaard van een handgeschakelde zesbak voorzien. Deze leuke combi krijgen wij in ons continent niet. De MultiJet V6 – die wij wel krijgen – wordt enkel voorzien van een achttraps automaat van ZF. Deze configuratie levert 264 pk en 600 Nm koppel. Grappig feitje: die 3,0-liter V6 dieselmotor kennen we ook uit de Maserati Ghibli, Levante en Quattroporte.

Jeep Gladiator

Wrangler

Kort door de bocht is de Gladiator een Wrangler met 50 cm langere wielbasis en een laadbak. Dit betekent echter niet dat je moet inleveren op terreinkwaliteiten van de iconische Amerikaan. De Wrangler is namelijk een serieuze terreinwagen waarmee je zonder problemen een stevige helling beklimt, en dat geldt in zekere zin ook voor de Gladiator. Hij is voorzien van het Selec-Trac 4×4 systeem en offroad-banden, daarnaast is bijvoorbeeld ook de camera geprogrammeerd om zowel op de weg als daarbuiten gevaar te herkennen.

On road

Hoewel de Jeep Gladiator dus een echte offroader is, zullen de meeste Nederlandse klanten – dat zullen er niet veel zijn, want in ons land kun je ‘m officieel niet eens bestellen – nooit echt de grenzen van de auto verkennen. Geen pobleem, want hij heeft met Android auto, Apple CarPlay, een Alpine-audiosysteem, een 8,4-inch infotainmentscherm en zwartleren stoelen (exclusief voor de Launch Edition) genoeg uitrusting voor dagelijks en regulier gebruik.

Accessoires

Toch geven de beschikbare opties wel iets weg van het karakter van de Jeep. De uitneembare aluminium portieren, de dakdragers en aluminium treeplanken, om er maar een paar te noemen. Ook het audiosysteem op opvallend. Je krijgt namelijk een draadloze speaker bij de Gladiator. Deze is water- en stofdicht en kan dus mee op avontuur de bossen in. Dit accessoire is overigens niet voor niets waterdicht, want de Gladiator is optioneel leverbaar met softtop. Die is natuurlijk zo ontworpen dat-ie geen water doorlaat, al weet je ‘t nooit.

Jeep Gladiator

De Gladiator zet deze maand nog voet aan wal in Europa. Prijzen zijn vooralsnog onbekend, maar zoals gezegd komt-ie niet naar onze markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.