Autovisie
Autovisie Nieuws 24 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Einde verhaal voor Mitsubishi Pajero in Nederland

Mitsubishi zet een streep door de Pajero voor de Nederlandse markt. Door de te hoge CO2-uitstoot is de off-roader onverkoopbaar geworden. Bovendien is de vraag naar de auto klein. Om dezelfde redenen verdwenen ook de Nissan Patrol en Toyota Land Cruiser V8 van de Nederlandse markt. In delen van de wereld waar terreinvaardige SUV’s nog wel gewild zijn, blijft Mitsubishi de Pajero leveren.

Grote successen

Het verdwijnen van de Mitsubishi Pajero mag je best jammer noemen. Vooral in de autosport behaalde de Mitsubishi grote successen. Tussen 1985 en 2007 schreef de Pajero bijvoorbeeld twaalf Dakar-overwinningen op zijn naam. Daarmee is Mitsubishi veruit de succesvolste Dakar-deelnemer ooit.

mitsubishi pajero MY17 7

Vierde generatie

De eerste generatie van de Mitsubishi Pajero verscheen in 1982 op de markt. Tot op heden zijn er ruim drie miljoen exemplaren van het model verkocht. De huidige Pajero kwam in 2006 op de markt en is op papier de vierde generatie, maar feitelijk gaat het hier om een sterk opgefriste derde generatie. De twee generatie Pajero verscheen in 1991.

Pajero

Saillant detail is dat de auto in een fabriek van de band rolt die zelfs de naam van het model draagt: Mitsubishi Motors Pajero Manufacturing Co., Ltd. De faciliteit is de thuisbasis voor de wereldwijde productie. De Pajero wordt ook elders in de wereld geassembleerd.

Subtiele opfrisbeurt

In 2015 onderging de Pajero nog een subtiele opfrisbeurt. Mitsubishi gaf de off-roader toen een infotainmentsysteem dat compatibel is met Apple CarPlay en Android Auto. Mitsubishi leverde de Pajero in Nederland met één krachtbron: een 3,2 liter direct ingespoten common-rail dieselmotor (DI-D) gekoppeld aan een automatische vijfbak. De motor leverde 190 pk en 441 Nm koppel.

Mitsubishi Pajero Evolution

Van de Pajero verscheen ook een supersportieve Mitsubishi Pajero Evolution, geboren voor de loodzware Dakar Rally. Het is een vierwielaangedreven supercar, waarvan er slechts 2500 zijn gebouwd. Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst reed er onlangs mee.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.