Autovisie
Autovisie Nieuws 1 aug 2016

Einde voor Ford Falcon Ute

De productielijn van de Ford Falcon ute is afgelopen weekend in het het Australische Melbourne voorgoed stilgelegd. Daarmee is er een einde gekomen aan 82 jaar utes, de bekende Australische pick-ups, van Ford.

XR6

De laatste Ford Falcon ute die van de band liep is een witte XR6, een sportieve variant van de laatste generatie Falcon (de FG X). De auto blijft in het bezit van Ford en zal in de nabije toekomst gebruikt worden voor evenementen en later zijn dagen gaan slijten in een museum van het merk. De voorlaatste Falcon ute, een XR6 Turbo in het grijs, wordt geveild. Waar de XR6 het moet stellen met een atmosferische 4,0 liter zes-in-lijn met 265 pk en 391 Nm, levert het blok in de XR6 Turbo fors meer vermogen: 367 pk en 533 Nm.

Australië

De Falcon ute is het eerste slachtoffer van het sluiten van de fabriek van Ford in Australië. Op 7 oktober gaan ook de Falcon en Territory, een SUV op basis van de Falcon, uit productie. Net als de Falcon ute werden die modellen alleen in Australië en Nieuw-Zeeland verkocht. De Falcon krijgt geen opvolger, maar wordt vervangen door de voorwielaangedreven Mondeo. De Territory krijgt ook geen opvolger, maar wordt vervangen door de Edge.

55 jaar

De allereerste Falcon ute, de Ford XK Falcon Utility Coupe, kwam in 1961 op de markt, maar toen produceerde Ford al lange tijd utes. De eerste Ford ute in Australië debuteerde namelijk in 1934. Ute is een afkorting van het Engelse woord ‘utility’. In Australië en Nieuw-Zeeland staat het voor een tweedeurs pick-up coupé. Op dit moment produceert alleen Holden nog een ute op basis van de Commodore. Die auto moet volgend jaar ook uit productie gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.