Autovisie
Autovisie Nieuws 14 mei 2019

Eerste Porsche-model ooit wordt geveild

Miljoenen of tientallen miljoenen? Hoeveel exact is nog even afwachten, maar dat deze Porsche Type 64 een megabedrag gaat opleveren, kan haast niet anders.

De Porsche Type 64 die komende augustus door RM Sotheby’s wordt geveild tijdens de Monterey Car Week in Californië, is namelijk het eerste model van Porsche ooit.

De auto werd gebouwd in opdracht van het Nazi-regime in de jaren dertig. De Duitsers wilden toen de kwaliteit van hun nieuwe snelwegen promoten en organiseerden een 1.500 km lange afstandsrace van Berlijn naar Rome. Die race moest natuurlijk door een Duits automerk gewonnen worden.

50 pk

Ferdinand Porsche, die kort daardoor de KDF-wagen (VW Kever) had ontwikkeld, kreeg de opdracht om drie racewagens op basis van de kever te bouwen. Porsche creëerde een aerodynamischer ontwerp en voerde de viercilinder boxermotor op tot 50 pk. Mede dankzij de gesloten wielkasten bereikt de Porsche Type 64 een topsnelheid van 160 km/u. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de race Berlijn-Rome uiteindelijk nooit verreden.

Het derde exemplaar bleef in persoonlijk bezit van Ferdinand en Ferry Porsche en was uiteindelijk de enige die oorlog overleefde. Toen Porsche in 1946 in Oostenrijk de bedrijfsnaam ‘PORSCHE’ registreerde, plakte hij ook de merknaam Porsche op de neus van de Type 64.

De Porsche Type 64 is momenteel in het bezit van de vierde eigenaar, die de auto nu ruim tien jaar heeft. Bij de koop van de auto is een reeks originele onderdelen en uitgebreide documentatie inclusief historische afbeeldingen inbegrepen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.