Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 7 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Eerste elektro-auto van Toyota wordt een SUV

Toyota kondigt vandaag de komst van haar eerste elektromodel aan. Details geeft het nog niet, maar de Japanse autobouwer laat wel weten dat het om een, jawel, SUV gaat.

Toyota is al jaren een pionier op het gebied van hybridetechniek en waterstof, maar heeft nog geen elektrische auto in het gamma. Enkel Lexus, Toyota’s luxe zustermerk, heeft een EV in de gelederen in de vorm van de UX300e. Tegelijkertijd is de hele auto-industrie keihard bezig om elektro-modellen op de markt te brengen. Waarom duurt dat bij Toyota dan zo lang?

Hybride-techniek

Het heeft ze simpelweg nog niet zo hard nodig als de rest. Door de jarenlange investering in hybride-techniek loopt de Japanse fabrikant goed op schema wat betreft de doelstellingen van de Europese Unie. De huidige CO2-uitstoot van de complete vloot is dusdanig laag dat Toyota de elektrische auto niet zo hard nodig heeft om dat cijfer te drukken.

Toyota Yaris

Maar daar komt natuurlijk verandering in, want de doelstellingen en eisen van de Europese Unie worden de komende jaren steeds scherper. En dus komt ook Toyota uiteraard met elektrische auto’s in de toekomst. Dat heeft het trouwens ook nooit ontkend. Vandaag kondigt de fabrikant het eerste elektromodel aan, maar details blijven nog onbekend.

e-TNGA

Wel zegt Toyota dat het gaat om een SUV, die al is ontwikkeld én al bijna klaar is voor serieproductie. Dat gaat het doen in de ZEV Factory in Japan. Als basis neemt de fabrikant het e-TNGA-platform, dat (net als het reguliere TNGA-platforn dat we al kennen) zeer modulair is. De breedte, lengte, hoogte en wielbasis van het model dat er op wordt gebouwd, zijn modulair. Toyota laat weten dat het platform geschikt is voor voor-, achter- en vierwielaandrijving. Ook is het platform niet alleen bedoeld voor auto’s met een volledig elektrische aandrijflijn, maar vormt het ook de basis voor (stekker)hybrides. Toyota heeft het platform overigens ontwikkeld in samenwerking met Subaru. In de nabije toekomst moeten zes nieuwe elektromodellen op dit platform het levenslicht zien.

Toyota SUV

Het enige dat we nu zien, is een silhouet van een SUV die veel weg heeft van de huidige RAV4. Qua formaat lijken beide auto’s ook sterk op elkaar, zo laat ontwikkelingsbaas Andrea Carlucci weten aan Autocar. Wel krijgt dit elektromodel een andere naam mee. Toyota is van plan de auto ergens in de komende maanden te laten zien.

ProAce Electric

Overigens biedt Toyota al een elektro-model aan, maar dat is een bestelbus. De ProAce Electric is een product uit het samenwerkingsverband met PSA, at zelf de Peugeot Expert, Citroën Jumpy en Opel Vivaro uitbrengt. Volgend jaar verschijnt de ProAce City. Later in 2021, in het vierde kwartaal, verschijnt er een personenuitvoering met vijf tot zeven zitplaatsen op basis van dat model. Die krijgt de naam Verso mee, een Toyota-term voor MPV en ruimte-auto. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.