Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 7 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Een derde Nederlandse Hyundai’s Kona Electric terug

De wereldwijde terugroepactie van Hyundai treft een derde van de in Nederland aanwezige Kona’s Electric. Dat laat de importeur aan Autovisie weten. Wereldwijd gaat het om 82.000 voertuigen die wegens brandgevaar direct terug naar de dealer moeten.

Van de bij de wereldwijde terugroepactie betrokken exemplaren van de Kona Electric verblijven er momenteel 5436 stuks in Nederland. Het gaat om voertuigen die tussen 4 mei 2018 en 2 maart 2020 zijn gebouwd. Van de elektrische Kona zijn er tegen de 15.000 stuks in Nederland geregistreerd. Slechts een deel is gebouwd in de periode waarin de problemen met de elektrische SUV zich voordoen. Al deze auto’s zijn in de Hyundai-fabriek in het Zuid-Koreaanse Ulsan gebouwd. Zoals bekend maakt Hyundai de Kona Electric voor de Europese markt ook in Tsjechië. De Europese productie is niet getroffen door de technische problemen.

hyundai kona electric

Brandgevaar

Hyundai gaat alle accupakketten van de bewuste Kona Electric vervangen. Aanleiding is brandgevaar, nadat wereldwijd vijftien stuks van de elektro-SUV in brand vlogen. Vanwege het brandgevaar riep Hyundai eerder al exemplaren terug, maar naar nu blijkt was het probleem groter dan gedacht. In Zuid-Korea heeft Hyundai de levering van de Kona Electric gestaakt. In Europa blijft het model nog enige tijd verkrijgbaar. Binnenkort introduceert de fabrikant een opgefriste versie.

Tien mille per Kona Electric

De terugroepactie kost Hyundai zo’n 800 miljoen euro, wat neerkomt op een milletje of tien per auto! Hyundai verhaalt een deel van de kosten op LG Chem, dat het accupakket, net als voor heel veel merken, verzorgt. Voor de bezitters van het gewraakte model kost de terugroepactie alleen vrije tijd. Er wordt geen rekening gepresenteerd.

Hyundai kona electric 2021

Ioniq Electric ook getroffen

Buiten de elektrische Kona is het bewuste accupakket ook in de Hyundai Ioniq Electric te vinden. Deze exemplaren zijn in dezelfde periode (mei 2018 – maart 2020) gemaakt. Van de hatchback zijn 772 exemplaren in ons land te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.