Autovisie
Autovisie Nieuws 27 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Duitse overheid niet blij met Geely-belang in Daimler

De Chinese fabrikant Geely heeft voor ongeveer 7,3 miljard euro een belang van bijna tien procent in Daimler gekocht. En daar is de Duitse overheid niet onverdeeld blij mee.

Brigitte Zypries, de Duitse minister van Economische Zaken, zei in interviews met de Stuttgarter Zeitung en Handelsblatt dat de investeerder zich aan Duitse regels moet houden. Ze refereert hiermee aan het feit dat Geely in alle stilte zijn belang van bijna tien procent bij elkaar heeft gekocht. Normaal gesproken moet een investeerder het melden als hij een belang drie procent en daarna vijf procent in handen krijgt. En dat heeft Geely niet gedaan. De Duitse financiële waakhond Bafin gaat mogelijk een onderzoek starten. Verder zei Zypries dat de openheid van de Duitse markt “niet gebruikt mag worden om de industriële en politieke belangen van andere landen te dienen”.

AB Volvo

Geely bezit momenteel Volvo Cars, LEVC (voorheen de London Taxi Company), Lotus en het Maleisische Proton. Daarbij heeft de Chinese autobouwer recent een belang van 8,2 procent in vrachtwagenfabrikant AB Volvo gekocht. Iets wat gelijk voor gedonder zorgde. Volvo Cars-directeur Hakan Samuelsson zit sinds 2016 ook in het bestuur van AB Volvo, maar niet voor lang meer. AB Volvo wil hem daar niet, nu Volvo Cars-eigenaar Geely een belang in Daimler heeft genomen. Want Daimler bezit Daimler Trucks, met daarin de merken Mercedes-Benz (trucks), Freightliner, Western Star, Mitsubishi Fuso en BharatBenz.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.