Autovisie
Autovisie Nieuws 20 mrt 2018

Duitse justitie doet wederom invallen bij Volkswagen

De Duitse justitie heeft wederom invallen gedaan bij Volkswagen. Er wordt onderzoek gedaan naar mogelijke marktmanipulatie door de autofabrikant uit Wolfsburg. Volkswagen zou namelijk in december 2015 beleggers hebben misleid met onjuiste informatie over het dieselgateschandaal.

Volkswagen

Op 9 december 2015 liet Volkswagen weten dat er bij zo’n 36.000 auto’s onregelmatigheden waren op het gebied van uitstoot. Dat aantal was niet alleen incorrect, maar lag ook een stuk lager dan de eerste schatting van 800.000 auto’s die de autobouwer vijf weken eerder had gedaan. De Duitse justitie wil nu uitzoeken of Volkswagen met die misleidende informatie aan marktmanipulatie heeft gedaan.

Dertien kantoren

Er zijn begin maart invallen geweest bij dertien Volkswagen-kantoren in Wolfsburg. Onderzoekers hebben daarbij papieren documenten en computerbestanden meegenomen. De informatie daarin wordt in de komende weken onderzocht. In het kader van het dieselgateschandaal heeft de Duitse justitie al meerdere keren huiszoekingen gedaan bij Volkswagen.

Sjoemelsoftware

Het sjoemelschandaal bij Volkswagen kwam eind 2015 aan het licht. Het merk gaf toe dat het speciale motorsoftware gebruikte om dieselemissietests te manipuleren. Volkswagen heeft in de Verenigde Staten alleen al zo’n 25 miljard dollar (bijna 21 miljard euro) uitgetrokken om boetes te betalen, klanten te compenseren en zo’n 500.000 dieselauto’s terug te kopen. Volkswagen heeft de sjoemelsoftware van 2006 tot en met 2015 gebruikt.