Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 12 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Duitse justitie doorzoekt huis Audi-topman Stadler

Het dieselschandaal bereikt de top van Audi. De Duitse justitie heeft invallen gedaan in een appartement van de huidige Audi-directeur Rupert Stadler. Hij wordt beschuldigd van fraude en het afleggen van misleidende verklaringen.

CX108_24FE_9
Foto: Lukas Barth / EPA

Stadler zou op de hoogte zijn geweest van het feit dat Audi sjoemelsoftware in zijn dieselmotoren bouwde. Hij werd in 2007 aangesteld als topman van Audi en volgde Martin Winterkorn op, die toen de leiding van Volkswagen overnam van Bernd Pischetsrieder. Winterkorn trad enkele dagen na het losbarsten van dieselgate in september 2015 af. Hij is door de Amerikaanse justitie in staat van beschuldiging gesteld. Volgens de autoriteiten zouden Winterkorn en Stadler hun goedkeuring hebben gegeven voor de installatie van de sjoemelsoftware, die bij emissietests de motor overschakelde op een schoner programma.

Veroordeeld

De Duitse justitie is deze week ook de woning van een andere Audi-bestuurder binnengevallen op zoek naar documenten. Er zijn inmiddels meerdere managers van Audi en Volkswagen aangeklaagd en twee zijn al veroordeeld. Oliver Schmidt en James Liang kregen in de Verenigde Staten jarenlange gevangenisstraffen opgelegd voor hun rol in het dieselschandaal. Winternkorn en een aantal andere verblijven in de Duitsland, waar ze niet hoeven te vrezen voor uitlevering aan de Amerikaanse justitie. Winterkorn en Stadler ontkennen allebei dat ze iets hebben geweten van de toepassing van illegale software.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.