Autovisie
Autovisie Nieuws 27 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Duitse fabrikanten waarschuwen president Trump

De Duitse autofabrikanten, verenigd in de Verband der Automobilindustrie (VDA), hebben de Amerikaanse president Trump gewaarschuwd. Heel mafiabazig eigenlijk, door gewoon te zeggen: ‘Mooie economie hebben jullie daar, Verenigde Staten. Het zou zonde zijn als daar wat mee gebeurt.’

Trump_Trade_Autos_92832.jpg-72fb0.jpg

De VDA is bezorgd om Trumps plannen om de North-American Free Trade Agreement (NAFTA) open te breken. Dat akkoord garandeert vrijhandel tussen Canada, Mexico en de Verenigde Staten, maar Trump wil daarvan af. Tijdens zijn verkiezingscampagne uitte hij forse kritiek op Chrysler, Ford en General Motors, die ten koste van Amerikaanse banen hun productie massaal naar het goedkope Mexico zouden hebben verhuisd. Onder druk van Trump (en waarschijnlijk om negatieve publiciteit te voorkomen) hebben de ‘Grote Drie’ inmiddels aangekondigd meer te investeren in binnenlandse productie.

LEES OOK: KOOP DAN! LAMBORGHINI DIABLO VAN DONALD TRUMP

Volgens VDA-voorzitter Matthias Wissmann gaan vrijhandelsrestricities de Amerikaanse economie “een flinke klap” geven, omdat de internationale handel daardoor gehinderd wordt. “Door importtarieven te gaan heffen, schiet de VS zichzelf op de langere termijn in de voet”, aldus Wissmann. Hij zei dat de Duitse fabrikanten hun Amerikaanse productie in de afgelopen zeven jaar hebben verzevenvoudigd tot 850.000 auto’s, waarvan meer dan de helft geëxporteerd is. Ook hebben BMW, Daimler en Volkswagen flink geïnvesteerd in Mexico, waar ze auto’s voor de VS maken. Eerder deze maand riep Trump dat hij 35 procent importbelasting wil heffen op BMW’s die vanuit Mexico naar Amerika komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.