Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 22 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Duitse agent confronteert ramptoerist met slachtoffer

De Duitse politie pakt de ramptoerist heel hard aan. Wie in de file foto’s neemt van ongelukken kan nu uit de kijkersfile gehaald worden, waarna een confrontatie op de plaats van het ongeval volgt.

Duitse agent pakt ramptoerist aan

Kijkersfile

Iedereen kent de term ‘kijkersfile’. Het is de opstopping die vaak ontstaat naar aanleiding van een ongeluk op de snelweg. Deze file heeft als extra nadeel dat het de aankomst van hulpdiensten niet bepaald makkelijker maakt. Het is de politie dan ook een doorn in het oog dat de veroorzakers hiervan vaak ongestraft wegkomen. In Duitsland probeerden dienders van alles om het gedrag te ontmoedigen en te voorkomen. Zo worden er boetes uitgedeeld, maar worden de fotografen ook besproeid met water en plaatst men privacy-schermen. Toch blijkt al die inzet niet genoeg en grijpt de Duitse politie nu naar een nieuw middel: agenten betrekken de ramptoerist bij het ongeluk.

In de video hieronder zien we hoe dit in de praktijk werkt. Bij een ongeluk op de A6 nabij Roth houdt een agent verschillende fotograferende bestuurders aan. Hij haalt ze uit hun voertuig om ze een echt goede foto te laten maken. De wetshandhaver leidt ze vervolgens naar het ongeluk waar de gevolgen overduidelijk zijn. In deze video gaat het om een dodelijk ongeluk.

Boete

In Duitsland kan een ramptoerist rekenen op een boete van € 128,50 als hij gesnapt wordt. Navraag bij de Nederlandse politie (KLPD) over het optreden tegen ramptoeristen in ons land leert dat deze niet tot zulke drastische maatregelen als de Duitsers overgaat. Volgens het KLPD heeft een Nederlandse diender altijd eerst aandacht voor het ongeluk, maar als hij een filmende of fotograferende automobilist ziet kan hij ingrijpen. Hij heeft dan de keuze tussen het staande houden van de overtreder of op basis van kenteken achteraf de boete toesturen. In beide gevallen is het optreden gebaseerd op het verbod van vasthouden van de mobiel tijdens het rijden. De boete daarvoor is vastgesteld op € 240,-.

https://www.youtube.com/watch?v=joxveexRZDk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.