Autovisie
Autovisie Nieuws 24 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Duik in de Prijslijst: op zoek naar een viertraps automaat

Automatische transmissies hebben tegenwoordig vaak zes tot soms wel tien verzetten. Vroeger was dat wel anders. Een Honda Civic met Hondamatic had zelfs een tweetraps automaat. Viertraps automaten staan op uitsterven, toch kun je nog diverse nieuwe modellen met een viertraps automaat kopen. Een duik in de prijslijst geeft inzicht.

Bestaat viertraps automaat nog?

We moeten wel toegeven: heel veel zijn het er niet meer. Welgeteld hebben we er nog drie gevonden, waarvan één exemplaar meer dan 100.000 euro kost en één exemplaar geïmporteerd moet worden uit het buitenland. Je begrijpt hem al: in dit overzicht vinden we een bonte mix aan voertuigen.

Suzuki Jimny

Laten we beginnen met de Suzuki Jimny. Op de prijslijst ontbreekt ieder spoor van een versie met viertraps automaat. Toch levert Suzuki deze kekke terreinauto wel met automaat, maar alleen op speciaal verzoek. Reken dan wel op een stevige meerprijs. Dat komt vooral door de hogere CO2-emissie van de automaatversie: 170 g/km voor de automaat versus 154 g/km voor de versie met handbak. In het geval van een Suzuki Jimny 1.5 AllGrip Pro Stijl met viertraps automaat praat je over een vanafprijs van 37.999 euro. Dat is 8.000 euro meer ten opzichte van dezelfde Stijl-variant met handgeschakelde vijfbak.

Lexus LC 500h

Je verwacht het misschien niet, maar zelfs een hybride sportcoupé als de Lexus LC 500h heeft nog een viertraps automaat, maar dan wel in een bijzondere constructie. De LC 500h van Lexus beschikt als eerste over een Multi Stage Hybrid System met een systeemvermogen van 359 pk. Aan de 3,5-liter V6 koppelt Lexus een CVT-automaat, dus een transmissie zónder verzetten. Achter deze transmissie wordt een viertrapsautomaat met échte verzetten geplaatst. Waarom? Met een extra transmissie met échte verzetten kun je schakelacties simuleren waardoor de bestuurder meer schakelgevoel en dus een sportiever motorkarakter ervaart. Wat is het resultaat? In totaal heeft de bestuurder de beschikking over tien verzetten. De eerste drie mechanische versnellingen hebben elk nog drie verzetten dankzij de CVT. Het vierde – en dus eigenlijk de tiende – verzet functioneert enkel als overdrive om het toerental van de motor op hogere snelheden te reduceren. Wat kost zo’n Lexus LC 500h? In Nederland ben je minimaal 117.995 euro kwijt.

Lada Granta Sedan

Via de grijze import is het mogelijk om een nieuwe Lada New Granta Sedan naar Nederland te halen. Je krijgt dan een 1,6-liter viercilinder met een vermogen van 98 pk, gekoppeld aan een viertraps automaat. Genoeg kracht voor een topsnelheid van 176 km/h en een 0-100-tijd van 13,1 seconden. Reken wel op een stevig BPM-bedrag door een hoge CO2-uitstoot. Een exacte vanafprijs kunnen we helaas niet noemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.