Autovisie
Autovisie Nieuws 9 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Duik in de prijslijst: Japanse luxe in de nieuwe Lexus NX

Voor het eerst sinds 2019 komt Lexus met een nieuw model: de tweede generatie NX. Hij lijkt nog erg op zijn voorganger, maar zou voor 95% nieuw moeten zijn. Voor een nadere kennismaking nemen we een duik in de prijslijst en stellen we er een samen.

Sinds de introductie van de nieuwe ES in 2019 was het stil rond Lexus, in ieder geval wat de introductie van echt nieuwe modellen betreft. Nu is er toch weer een: de tweede generatie Lexus NX. Hoewel hij zeker van voren bekeken nog erg lijkt op het voorgaande model, zou toch slechts vijf procent van de onderdelen overeenkomen. Hij is dus écht nieuw. Vorig jaar konden we al met de auto kennismaken, maar nu de nieuwe Lexus NX leverbaar is, gaan we er ook eens een samenstellen.

Nieuwe Lexus NX: prijzen, uitvoeringen en uitrustingen

Het aanbod van de nieuwe Lexus NX begint bij de Standaard, leverbaar vanaf 60.390 euro. Daarna volgen de Comfort Line en Executive Line, met een vanafprijs van respectievelijk 65.890 en 79.790 euro. De wat sportieve F Sport Line wordt met een vanafprijs van 80.790 euro als het topmodel gepositioneerd. Tot slot is er een tijdelijke uitvoering, de Launch Edition, die met een vanafprijs van 70.490 euro voorlopig het gat vult tussen de Comfort Line en Executive Line.

Standaard is een Lexus natuurlijk al rijk uitgerust, met onder meer 18-inch lichtmetalen wielen, een met leder beklede versnellingspook en stuurwiel, Lexus Link Connect-infotainment met Remote Services, automatische klimaatcontrole, adaptieve cruise control en natuurlijk alle assistentie- en veiligheidssystemen die je in een moderne Lexus verwacht.

Optioneel (of onderdeel van de hogere uitrustingsniveaus) zijn zaken als lederen bekleding, elektrisch verstelbare en/of verwarmde/gekoelde stoelen, extra uitgebreid infotainment met groter display en navigatie, full-LED-verlichting met extra functies, wielen tot 20 inch, een panoramadak en nog meer assistentiesystemen. Van onder meer de lederen bekleding en elektrisch verstelbare stoelen hadden we eigenlijk wel verwacht dat die standaard zouden zijn.

Lexus NX altijd hybride

Het motorenaanbod is lekker overzichtelijk. In de eerste plaats is de Lexus NX (in Nederland) altijd een hybride, net als de meeste andere Lexus-modellen. De basis wordt altijd gevormd door een 2.5-liter viercilinder benzinemotor met 140 kW (190 pk). Standaard is de 350h, waarbij de benzinemotor wordt gecombineerd met ‘gewone’ hybridetechniek, goed voor een systeemvermogen van 179 kW (244 pk). Voorwielaandrijving is standaard, vierwielaandrijving optioneel.

Behalve voor de twee ‘laagste’ uitrustingsniveaus is er ook de 450h+, een plug-in hybride. Dan is de benzinemotor fractioneel minder krachtig, maar zorgt de elektromotor voor een systeemvermogen van 227 kW (309 pk). Vierwielaandrijving is standaard. Dit is natuurlijk ook de snelste uitvoering. De 100 km/u is in 6,3 seconden bereikt, tegenover 8,7 (7,7) seconden voor de 350h (AWD). De topsnelheid ligt ongeacht de uitvoering op 200 km/u.

Lexus NX samenstellen

Laten we beginnen met onze configuratie. We gaan sowieso voor de plug-in hybride. Die levert de meeste pk’s, terwijl die als je hem correct gebruikt het zuinigst is. In verhouding heb je de beste deal met de Launch Edition (vanaf 73.890 euro), maar we vallen toch voor de sportieve aankleding van de F Sport Line. Die is er als 450h+ vanaf 81.990 euro en dat scheelt maar 1.000 euro met de Executive Line.

Lexus NX is standaard rood

Het leuke is dat de standaardkleur bij Lexus niet wit, zwart of grijs is zoals bij veel merken. Nee, als je niets aanvinkt krijg je je Lexus NX in Madder Red, ofwel dit sportieve rood. Dat geldt niet alleen voor de F Sport Line, maar voor alle modellen. Zwart is wel een gratis optie. Wil je een van de metallic-kleuren, dan kost dat 1.295 euro extra.

Ook dan kan je kiezen uit zwart, met als alternatief wit of grijstinten. Toch is het Lexus-palet over het algemeen best kleurrijk. Wat dacht je van Blazing Carnelian, Terrane Khaki, Sapphire Blue of Celestial Blue? Sapphire Blue is een modelspecifieke kleur voor de F Sport Line, samen met F White. Het wit voor de overige modellen, Sonic White, is iets crèmekleurig. Uiteindelijk houden wij het bij het standaard rood, want dat contrasteert het mooist met de zwarte accenten van de F Sport Line. Voor de andere uitvoeringen zouden we Celestial Blue hebben gekozen.

Modelspecifieke wielen

De F Sport Line is uitsluitend leverbaar met deze zwarte 20-inch lichtmetalen F Sport-velgen met runflat-banden. In het algemeen zijn dus 18-inch lichtmetalen wielen standaard. De Executive Line krijgt standaard 20-inch lichtmetalen Machined-velgen. Meer keuze dan deze aan de uitvoering gebonden standaardvelgen is er niet.

Lexus NX interieuraankleding

De F Sport Line is standaard voorzien van (crème)witte lederen bekleding. Opties zijn zwart leder en rood leder. Zwart valt wat ons betreft af, want dan is echt alles zwart in het interieur. De crèmewitte bekleding vinden we het mooist, maar is waarschijnlijk ook wel wat besmettelijk voor vuil. Na enige twijfel nemen we toch een gewaagde stap en gaan we voor een rood lederen interieur. Zo trekken we het rood-zwarte thema van het exterieur door naar binnen. Omdat lederen bekleding voor de F Sport Line al standaard was, heeft deze kleurkeuze overigens geen invloed op de prijs.

(Geen) losse opties voor Lexus NX F Sport Line

De laatste stap zijn de losse opties. We vinden in ieder geval het elektrisch bedienbare glazen schuif-/kanteldak (1.250 euro) wel leuk, maar daarmee hebben we de optielijst ook meteen gehad. Vrijwel alles is namelijk standaard voor de F Sport Line. Wat overblijft zijn losse accessoires als skihouders, een fietsendrager of dakkoffer voor op het dak, een opbergtas, bandenreparatieset en meer van dat soort praktische zaken. Dat lijstje geloven we eigenlijk wel, veel van die dingen heb je vaak toch al wel in huis.

Eindresultaat

Het eindresultaat van onze configuratie is een Lexus NX F Sport Line 450h+ AWD met een prijskaartje van 83.285 euro. Dat valt mee ten opzichte van de vanafprijs van deze uitvoering. Omdat de F Sport Line standaard al zo compleet is, is het schuif-/kanteldak uiteindelijk het enige dat in ons geval extra heeft gekost.

Hoe ziet jouw ideale Lexus NX eruit? Zelf de Lexus NX samenstellen of gewoon de volledige uitrusting op je gemak bekijken kan op www.lexus.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.