Autovisie
Autovisie Nieuws 23 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: de Volkswagen Polo GTI is terug!

Nadat de Volkswagen Polo een facelift onderging, is ook de GTI weer terug van weggeweest. Een goed excuus om weer eens een samen te stellen. We nemen een duik in de prijslijst.

Met de nieuwe facelift is de Volkswagen Polo meer Golf dan ooit. Qua uiterlijk, maar ook in andere opzichten, zo concludeerden we eind vorig jaar bij de eerste kennismaking. Ook is er goed nieuws voor de sportieve rijder, want samen met de facelift keert ook de GTI-uitvoering weer terug. Die was in 2020 namelijk uit de prijslijst verdwenen. We gaan eens kijken wat de nieuwe Volkswagen Polo GTI te bieden heeft.

Volkswagen Polo GTI: even doorsparen

De nieuwe Volkswagen Polo heeft een vanafprijs van 24.590 euro, maar voor de GTI moet je natuurlijk nog even doorsparen. Tot een bedrag van 37.990 euro om precies te zijn. Toch weer flink duurder dan wat de GTI kostte toen hij in 2020 uit het aanbod verdween. Dat is voor een deel te danken aan een fors bpm-bedrag van 8.349 euro, maar als (sportief) topmodel van het aanbod zit de GTI natuurlijk ook standaard al dik in de spullen.

Polo GTI: motorenaanbod

De eerste stap van de configuratie is de motorkeuze, maar daar zijn we bij de GTI snel klaar. Die is er namelijk alleen als 2.0 TSI met een vermogen van 152 kW (207 pk), gekoppeld aan een zeventraps DSG-automaat en met aandrijving op de voorwielen. Als GTI sprint de nieuwe Polo in 6,5 seconden naar de 100 km/u, om door te gaan tot de 240 km/u. Al deze waarden zijn net even hoger/sneller/beter dan voor de facelift.

Kleuren voor de Volkswagen Polo GTI

Dan komen we bij de visuele aankleding. Standaard wordt de GTI geleverd in Pure White. Deep Black met pareleffect kost 510 euro extra, net als de metallic-kleuren Reef Blue (donkerblauw) en Smokey Grey (donkergrijs). De duurste kleur is Kings Red, met een meerprijs van 640 euro. Toch is dat uiteindelijk wel de kleur waar wij voor deze configuratie voor gaan.

Twee soorten velgen voor Polo GTI

Standaard is de nieuwe Polo GTI uitgerust met 17-inch lichtmetalen Milton Keynes-velgen. Die zijn op zich best mooi, maar ogen onder een GTI toch wat klein. We gaan dus voor de optionele 18-inch lichtmetalen Faro-velgen. Dan ben je 420 euro verder.

Interieuraankleding Volkswagen Polo GTI

Het interieur van de nieuwe Polo GTI is standaard voorzien van stoffen bekleding in zwart met grijs, inclusief GTI-details als rode accenten en een ruitmotiefje. Voor 900 euro extra wordt het interieur bekleed met wat Volkswagen Art Velours noemt, een stoffen bekleding die er met iets glanzende delen luxueuzer uitziet. De standaardbekleding vinden we voor de GTI echter toch wel de ‘verplichte’ keuze, dus die laten we zo.

Uitrusting Volkswagen Polo GTI

Standaard is de nieuwe Polo GTI zoals gezegd al rijk uitgerust, met onder meer LED Matrix-koplampen, aluminium instaplijsten met GTI-logo, automatische airco, de Digital Cockpit met 8-inch beeldscherm, het IQ.Drive-pakket met rijassistenten en alle veiligheidssystemen die je in een moderne auto verwacht.

Door naar de optielijst. Het Assistance-pakket geloven we eigenlijk wel. De Comfort- en Design-pakketten à 690 en 1.180 euro spreken ons echter wel aan, met onder meer een achteruitrijcamera, verwarmbare voorstoelen, een panoramadak en de Digital Cockpit Pro met groter beeldscherm en extra functies. Veel andere losse opties hebben we hiermee gelijk in één keer aangevinkt. Blijven eigenlijk alleen het Multimedia-pakketten over. Uiteindelijk gaan we toch maar voor Multimedia Plus à 1.970 euro. Dat is een flinke meerprijs en er zitten een paar zaken bij waar we op zich geen interesse in hebben, maar de uitgebreidere navigatie, het grotere display en de betere audio dankzij het Beats-audiosysteem geven toch de doorslag.

Zelf samenstellen?

Het eindresultaat is een Volkswagen Polo GTI die in totaal 44.234 euro kost. De Volkswagen Polo GTI (of een andere uitvoering natuurlijk) zelf samenstellen kan op www.volkswagen.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.