Autovisie
Autovisie Nieuws 4 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Duik in de prijslijst: de nieuwe Toyota Aygo X

Waar veel merken het A-segment verlaten, komt Toyota gewoon met een nieuwe generatie Aygo. Als Aygo X doet die het wel net even anders. We nemen een duik in de prijslijst en kijken wat het nieuwe model te bieden heeft.

Met de nieuwe Aygo X gooit Toyota het over een iets andere boeg. Ten opzichte van het vorige model is de Toyota Aygo X ietsje hoger, maar vooral stoerder en meer als een mini-crossover vormgegeven. Eind vorig jaar vertelde Sjoerd je al alle weetjes over de auto en begin dit jaar konden we met de auto rijden. Nu de nieuwkomer ook te bestellen is, is het hoog tijd voor een duik in de prijslijst.

Toyota Aygo X vanaf 15.995 euro

De prijslijst van de Toyota Aygo X begint bij 15.995 euro. Het motorenaanbod is overzichtelijk: dat is alleen de 1.0 VVT met 53 kW (72 pk). Wel is er keuze tussen een handgeschakelde vijfbak (standaard) of een CVT-automaat (optioneel vanaf de Play). De automaat heeft op papier een net iets hoger verbruik en dat is een van de redenen dat hij altijd 1.700 euro extra kost.

Naast de naamloze standaarduitvoering (alleen handgeschakeld) zijn er de uitrustingsniveaus Play, First, Envy en Limited. Zoals de naam al doet vermoeden is de First een soort introductiemodel. Het prijsverschil tussen de instapper en het topmodel is behoorlijk: de Limited met automaat is er vanaf 24.295 euro. Dan heb je wel een stadsauto met echt alles erop en eraan.

De standaarduitrusting

‘Betaalbare nieuwe auto’s zijn er niet meer in Nederland’, hoor je wel eens zeggen. De Toyota Aygo X is ook weer wat duurder geworden dan zijn voorganger, maar biedt ook wel weer meer uitrusting. Enkele highlights: 17-inch stalen velgen met wieldoppen, achterruitverwarming, handmatig verstelbare buitenspiegels, airco en een 4,2-inch multi-info-instrumentarium. Kortom het essentiële, maar geen verwennerij.

Wel zijn er al aardig wat assistentiesystemen: automatische verlichting, adaptieve cruise control, rijstrookbegeleiding, Pre-Collision System met herkenning van fietsers en voetgangers (dag en nacht) en verkeersbordenherkenning.

Van Play tot Limited

Wij zouden op zijn minst voor de Play-uitvoering gaan. Dan wordt de uitrusting voor 1.600 euro meer namelijk uitgebreid met een infotainmentsysteem met 7-inch display, DAB+, Apple Carplay en Android Auto (niet draadloos). Verder zijn de buitenspiegels dan elektrisch verstelbaar en verwarmd, het stuur met leder bekleed en is de bestuurdersstoel ook in hoogte verstelbaar.

Op zich heb je met de Play dus al alles dat je nodig hebt, maar voor meer luxe kom je bij de Envy. Dan krijg je vanaf 20.795 euro onder meer 18-inch lichtmetalen velgen, led-koplampen en -knipperlichtem, mistlampen voor, privacyglass achter, een regensensor, automatische airco, een 9-inch infotainmentscherm, een tweekleurige carrosserie draadloos Apple CarPlay en Android Auto, draadloze oplader, JBL-audio en deels synthetisch lederen bekleding.

Topmodel Limited, uitsluitend leverbaar in het donkergroen met zwart dak, voegt daar nog parkeersensoren, Smart Entry, deels lederen bekleding, stoelverwarming en wat modelspecifieke designaccenten aan toe.

Toyota Aygo X First

En de First dan? Klopt, omdat dat een tijdelijke uitvoering is hebben we die hierboven even overgeslagen. De First is een soort Envy, maar dan met modelspecifieke 17-inch lichtmetalen velgen, zonder uitgebreider infotainment of tweekleurige carrosserie, maar weer wel een in verhouding voordeliger prijs.

Visuele aankleding Toyota Aygo X

Afgezien van de uitrusting is er nog een reden om te kiezen voor een Envy of hoger: de visuele aankleding. De standaarduitvoering, Play en First zijn alleen leverbaar in wit, zwart of grijs. Die laatste twee kosten ook nog eens 515 euro extra. Wel kan je het exterieur aankleding met sierlijsten in chroom of rood, die je afzonderlijk aanvinkt voor prijzen van 182 tot 403 euro. In het interieur kan je vanaf het instapmodel de dorpel voorzien van een rood accent (199 euro) en vanaf de Play behoort een rode omlijsting van het infotainmentscherm (182 euro) tot de mogelijkheden.

Wil je een Toyota Aygo X met een ‘echte’ carrosseriekleur, dan moet je dus minstens voor de Envy gaan. Dan zijn Ginger Beige, Cardamon Green en Juniper Blue allemaal kleurkeuzes zonder meerprijs. Alleen Chili Red kost met 250 euro wat extra. De Limited is er zoals gezegd alleen in die grijsgroenige kleur, maar wel met modelspecifieke velgen en oranje accenten.

Optielijst Toyota Aygo X

De uitrusting van de Toyota Aygo X bepaal je voornamelijk met je keuze voor het uitrustingsniveau. De lijst met losse opties is niet lang. Afgezien van de genoemde visuele aankleding is er een bagagenet of mat voor in de bagageruimte (76 en 73 euro), is een opvouwbaar boodschappenkrat leverbaar (59 euro) en zijn er opberghoezen voor de banden (66 euro, set van vier). De Envy en Limited hebben als losse optie nog wel een elektrisch bedienbaar cabriodak (995 euro).

Toyota Aygo X zelf samenstellen

Hoe ziet jouw ideale Toyota Aygo X eruit? Ga je voor het essentiële of investeer je ook in een lekker kleurtje en andere visuele aankleding? Ontdek het in de configurator op www.toyota.nl/modellen. Daar vind je ook het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.