Autovisie
Autovisie Nieuws 20 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: de nieuwe Mercedes-Benz SL

Na korte tussentijd is er weer een Mercedes-Benz SL. Of beter gezegd: een Mercedes-AMG SL, want het volledig nieuw model is door Mercedes-AMG ontwikkeld. Wat heeft de roadster in huis? We nemen een duik in de prijslijst.

De nieuwe Mercedes-AMG SL is echt volledig nieuw. De letters AMG zitten voortaan standaard in de naam en bovendien mocht Mercedes-AMG met een leeg vel papier aan de ontwikkeling beginnen. Deze maand debuteert het model alvast in 55- en 63-uitvoering, maar de uiteindelijke instapper krijgt een viercilinder.

Vanafprijs Mercedes-AMG SL

Voorlopig is de SL dus standaard voorzien van een 4.0-liter V8, met een vermogen van 350 kW (476 pk) voor de AMG 55 en 430 kW (585 pk) voor de AMG 63. Beide zijn standaard gekoppeld aan een achttrapsautomaat en hebben 4Matic+ vierwielaandrijving. De V8 heeft wel zijn prijs: vooralsnog begint de prijslijst bij een stevige 231.004 euro voor de AMG 55 en 262.526 euro voor de AMG 63.

Standaarduitrusting Mercedes-AMG SL

Voor dat bedrag krijg je wel wat. Slechts enkele highlights uit de standaarduitrusting: 19- of 20-inch lichtmetalen velgen (afhankelijk van motorvariant), adaptieve Digital Light-verlichting, Magic Vision Control, keyless entry en start, een AMG-interieur met sportstoelen en veel nappaleder, een AMG-onderstel, een Dynamic Plus-pakket, de nodige veiligheids- en assistentiesystemen, optimale connectiviteit, een Burmester Surround Sound audiosysteem en nog veel meer dan wat in deze ene alinea past.

Exterieuraankleding Mercedes-AMG SL

Als we voor zo’n Mercedes-AMG SL toch al flink de portemonnee moeten trekken, gaan we voor onze configuratie ook maar gelijk voor het topmodel, de AMG 63. Verder zijn er liefst vijf exterieurpakketten om uit te kiezen: het chroompakket (1.150 euro), Carbon-pakket (5.805 euro), Aerodynamicapakket (3.388 euro), Nightpakket (908 euro) en het Nightpakket II (1.573 euro). Wij kiezen het Nightpakket II, waarvoor overigens ook het reguliere Nightpakket vereist is.

Naast het gebruikelijke wit, zwart (standaard) en grijstinten is het kleurenaanbod voor de SL best kleurrijk. Er is bijvoorbeeld ook keuze uit Patagonierood (436 euro meerprijs), drie verschillende blauwtinten (variërend van geen meerprijs tot 1.464 euro) en zelfs Zonnegeel (geen meerprijs). Laten we eens gek doen en die laatste kiezen. Contrasteert ook mooi met de zwarte elementen van het Nightpakket. De cabriokap laten we dan ook standaard zwart (voor 484 euro behoren donkerrood en lichtgrijs ook tot de mogelijkheden).

20-inch velgen zijn zoals gezegd standaard, maar 21-inch behoort ook tot de mogelijkheden. Er zijn liefst zes typen velgen om uit te kiezen, met meerprijzen variërend van 242 euro tot 3.993 euro. We kiezen uiteindelijk de 21-inch 10-dubbelspaaks gesmede AMG-velgen in het zwart, waar die laatste meerprijs bij hoort.

Mercedes-AMG SL interieuraankleding

Het interieur van de nieuwe Mercedes-AMG SL is altijd bekleed met nappaleder, maar er zijn aardig wat mogelijkheden voor kleuren en patronen. Van zwart, grijs en wit tot Siennabruin en Red Pepper. Onze keuze valt op nappaleder met Dynamica-microvezel en gele siernaden. Dat lijkt een optie zonder meerprijs, maar brengt ook gelijk AMG Performance-stoelen à 883 euro met zich mee.

De standaard hoogglans zwarte interieurelementen vervangen we door AMG Carbon-exemplaren (2.783 euro). Andere mogelijkheden zijn aluminium (363 euro) en zwart chroom (726 euro).

Losse pakketten en opties Mercedes-AMG SL

Tot slot vinken we het Premium Plus-pakket aan, dat voor 2.160 euro extra onder meer een  Head-up display, geventileerde en verwarmde stoelen en extra MBUX-functies biedt. Verder is het liftsysteem voor de vooras (2.178 euro) altijd handig in dit met verkeersdrempels bezaaide land. Ook het AMG-remsysteem met keramische remschijven (9.075 euro) kunnen we niet laten staan.

Op gebied van infotainment is de auto standaard al behoorlijk compleet, dus daar vinken we niets meer aan. Ook de categorieën assistentie en veiligheid slaan we over, want in een sportwagen willen we juist zo min mogelijk ingrepen van welk systeem dan ook.

Mercedes-AMG SL zelf samenstellen

Het eindresultaat is een Mercedes-AMG SL 63 4Matic+ met een prijskaartje van 291.151 euro. Een enorme bak geld, maar dan heb je wel het nieuwste model uit de legendarische SL-reeks, met bovendien alles erop en eraan. Hoe zou jij de nieuwe SL samenstellen? Leef je uit in de configurator op www.mercedes-benz.nl. Daar vind je ook het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.