Autovisie
Autovisie Nieuws 5 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Duik in de prijslijst: Lexus RX, dit kost de BMW X5-concurrent

Vorig jaar presenteerde Lexus een nieuwe generatie van de RX. Nu is de nieuwe Lexus RX te bestellen. We maken kennis met een duik in de prijslijst.

Vorig jaar trok Lexus het doek van de nieuwe generatie RX, in ons deel van de wereld de top-SUV van het merk. Nadat wij er ook al mee konden rijden, is de auto nu te bestellen. Vandaag kijken we dus vooral naar de prijzen en uitrustingen en stellen hem naar wens samen. Kortom, tijd voor een duik in de prijslijst!

Specificaties Lexus RX

De vorige Lexus RX was leverbaar als vijfpersoonsversie en als iets verlengde variant met zeven zitplaatsen. De nieuwe Lexus RX is er weer in één versie, de vijfpersoonsvariant. Waarom, dat lees je hier. Verder is de nieuwe RX vooral een evolutie van het voorgaande model, maar er is een belangrijke primeur: voortaan is de auto er ook als plug-in hybride. Dat is de 450h+, waarbij de plus staat voor de plug-in hybridetechniek.

De Lexus RX 450h+ heeft een systeemvermogen van 227 kW (309 pk) en een koppel van 227 Nm. De basis van de aandrijflijn wordt gevormd door een 2,5-liter viercilinder benzinemotor. De 100 km/u is al in 6,5 seconden bereikt, terwijl het gemiddelde verbruik 1,1 l/100 km bedraagt (WLTP). Uiteraard is dat op basis van gebruik zoals de plug-in hybride is bedoeld. Als je hem niet braaf oplaadt, zou je volgens Lexus een verbruik van 7,1 l/100 km moeten halen.

Maar wie niet wil stekkeren, kan beter gaan voor de 350h en 500h. Met een vermogen van 184 kW (250 pk) is de 350h de instapper van het nieuwe RX-aanbod. Met een gemiddeld verbruik van 6,6 l/100 km is dat nog steeds een zuinig model, terwijl je over de 0-100-sprint van 7,9 seconden ook niets te klagen hebt. Wie topprestaties wil, gaat voor de 500h. Die beschikt over 273 kW (371 pk) en bereikt de 100 km/u al na 6,2 seconden. Met 8,9 l/100 km is het wel ook de minst zuinige Lexus RX.

Prijzen Lexus RX

Aangezien de plug-in hybride op papier nauwelijks CO2-uitstoot heeft, is dat in ons land veruit de voordeligste versie van de nieuwe Lexus RX. Hij is leverbaar vanaf 84.995 euro. Voor de 350h met dezelfde uitrusting ben je 92.995 euro kwijt. Voor topmodel 500h is het gelijk een stuk verder doorsparen: minimaal 129.995 euro wil Lexus voor dat model hebben. Dan krijg je wel ook gelijk de rijker uitgeruste F Sport-uitvoering.

Uitrustingen Lexus RX

De standaarduitrusting van de nieuwe Lexus RX is te uitgebreid om hier te vermelden, dus we houden het bij enkele highlights: 19-inch lichtmetalen velgen, elektrisch bedienbare achterklep, kunstlederen bekleding, stoelverwarming voorin en natuurlijk een uitgebreid aanbod aan infotainment- en veiligheidssystemen. Voor de caravanrijders: standaard is de RX voorzien van een Towing Pack dat een maximaal trekgewicht van 2.000 kg mogelijk maakt. Ongeacht de uitvoering. Een dergelijk trekgewicht is niet vanzelfsprekend bij een hybride, zeker niet bij een plug-in.

Voor onze configuratie van de Lexus RX nemen we ‘basismodel’ Comfort Line als uitgangspunt, met plug-in hybride-aandrijving. Niet alleen omdat dat de voordeligste versie is. In gebruik is de plug-in ook het voordeligst en de Comfort Line biedt eigenlijk al alle comfort dat je wilt. Het geld dat we over houden besteden we dan aan aankleding en wat accessoires. Tot slot ziet de Comfort Line er met zijn bescheidener velgmaat ook net wat beter uit. De 21-inch velgen zijn gelijk wel erg groot.

Exterieuraankleding

Keuze gemaakt, dan komen we bij de carrosseriekleuren. Verrassend genoeg is donkergroen de standaardkleur. Een andere kleur kost 1.395 euro extra. Dan heb je keuze uit wit, zwart, drie grijstinten en donkerrood. Heel donkerblauw en een kopertint behoren ook tot de mogelijkheden, maar hebben een meerprijs van 1.995 euro. Wil je een fellere tint donkerblauw, dan moet je de F Sport hebben. Hoewel we doorgaans wel in zijn voor een kleurtje, vinden we de grijstint Sonic Titanium in dit geval toch het mooist staan. Andere velgkeuzes biedt de gekozen uitvoering niet.

Interieuraankleding Lexus RX

Standaard is het interieur van de nieuwe Lexus RX volledig in het zwart uitgevoerd. Als optie zonder meerprijs is het interieur deels uit te voeren in Ammonite Sand, een soort heel licht beige. Dan is dan weer erg licht. In ieder geval in de configurator zijn we niet overtuigd, we houden het toch maar bij zwart.

Losse opties Lexus RX

Je ziet het bij steeds meer merken: de keuze voor het uitrustingsniveau bepaalt wat je wel en niet aan boord hebt, losse opties voor nog meer luxe zijn er niet. Zo ook bij de nieuwe Lexus RX, waarbij de optielijst zich beperkt tot accessoires. Voor 43 euro willen wij wel een beschermstrip voor de tildrempel van de bagageruimte, net als voor 116 euro een beschermer voor de rugleuning van de achterbank en voor 133 euro bescherming voor de bagageruimtevloer. Voor 98 euro kan een bandenpechset (incl. compressortje) ook handig zijn. Extra sierlijsten (280 tot 625 euro) of een windgeleider bovenaan de zijruiten (705 euro) hoeven van ons niet. De resterende praktische accessoires laten we ook even voor wat ze zijn.

Zelf samenstellen

Onder de streep hebben we nu een 94.780 euro kostende Lexus RX samengesteld. Kost wat, maar dan heb je wel een behoorlijk complete auto. Alle prijzen en uitrustingen zijn net als de configurator te vinden op www.lexus.nl. Wil je écht alles weten over de nieuwe Lexus RX, kijk dan Sjoerds Weetjes 297.

De elektrische Lexus RZ 450e doet wat Tesla niet lukt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.