Duik in de prijslijst: de Mercedes-Benz EQE
Het elektro-offensief van Mercedes-Benz is verder uitgebreid met de EQE. Wat heeft deze luxe sedan te bieden? We nemen een duik in de prijslijst.
Na de grotere EQS en de AMG-versie daarvan is inmiddels ook de Mercedes-Benz EQE te bestellen. Zoals de typenaam al aangeeft is het een elektrisch alternatief voor de E-Klasse, maar wat heeft de EQE concreet te bieden? Om dat te ontdekken nemen we een duik in de prijslijst en stellen er een samen.
Specificaties en prijzen Mercedes-Benz EQE
Er zijn twee motorkeuzes. Het aanbod van de Mercedes-Benz EQE begint met de 350+. Dat betekent een 215 kW (292 pk) sterke elektromotor, achterwielaandrijving, een 90 kWh-batterij en 646 km actieradius (WLTP). Heel nette cijfers, al mag dat op zich wel met een vanafprijs van 76.825 euro voor de Launch Edition of 79.850 euro voor de reguliere Luxury Line.
Nog meer pk’s? Dan kan je terecht bij de AMG-versie. De Mercedes-AMG EQE 43 4Matic heeft 350 kW (476 pk), vierwielaandrijving, ook een 90 kWh-batterij en een actieradius van 531 km (WLTP).
Opvallend is dat de AMG-versie visueel nauwelijks te onderscheiden is van de AMG Line. Wel de looks en niet de extra prestaties en hogere prijs? Dan is je keuze dus snel gemaakt. Voor onze configuratie nemen we echter de reguliere Luxury Line. Die is standaard voorzien van een Electric Art-exterieur, ofwel chroomaccenten en 19-inch lichtmetalen velgen.
Standaarduitrusting Mercedes-Benz EQE
De complete standaarduitrusting opsommen gaat te ver, daarvoor biedt de Mercedes-Benz EQE gewoon teveel. Toch enkele highlights: viervoudig verstelbare lendensteunen voorin, sfeerverlichting in liefst 64 kleuren, MBUX multimedia met 12,8-inch OLED-touchscreen, 12,3-inch instrumentendisplay en uitgebreide connectiviteit en natuurlijk een hele rits assistentie- en veiligheidssystemen.
Exterieuraankleding Mercedes-Benz EQE
De volgende stap is de visuele aankleding van het exterieur. Metallic zwart is standaard, als je dat om een of andere reden zou willen kan je daar gratis niet-metallic zwart van maken. Eveneens zonder meerprijs zijn wit en een aantal grijstinten, maar ook Spectraalblauw. Voor 424 euro extra behoren Hyacintrood en Alpinegrijs tot de mogelijkheden. Voor 968 euro extra krijg je Opalietwit en als je echt wilt uitpakken kies je voor 2.299 euro Manufaktur Grafietgrijs. Wij gaan voor blauw.
Bij onze configuratie hebben we dan verder nog keuze uit vier velgen. Naast de standaardvelgen zijn er 20-inch velgen met een vrij dicht design (908 euro), 20-inch vijfspaakvelgen (1.210 euro) en 21-inch vijfspaakvelgen (1.996 euro). We houden het bij de standaardvelgen. Die zijn het voordeligst en wat ons betreft nog het mooist ook.
De standaard led-koplampen zullen ongetwijfeld goed presteren, maar wij gaan toch voor de Digital Light-koplampen. Die hebben geen meerprijs, maar wel meer lichtfuncties en zien er wat ons betreft ook beter uit. Voor 1.936 euro zijn de koplampen nog verder uit te breiden met een “projectiefunctie voor symbolen”, maar dat laten we lekker zitten. Klein addertje onder het gras: voor de ‘gratis’ mooiere koplampen moet je wel ook het Premium Pack à 10.648 euro selecteren… Nou ja, het Memory- en Parkeerpakket dat daarbij hoort is op zich best handig.
Aan losse exterieuropties kunnen we het te openen panoramadak (1.839 euro), de verwarmde voorruit (702 euro), het warmtewerende glas (472 euro) en het akoestische comfortpakket (1.089 euro) niet laten liggen. De trekhaak (1.016 euro) en gedecoreerde ‘grille’ (363 euro) selecteren we dan weer niet.
Mercedes-Benz EQE interieur
Door naar het interieur. Het Electric Art-interieur is standaard, met onder meer fluwelen vloermatten en zwarte Neotex-lederlook-bekleding. Verder is er keuze uit lederen en nappalederen bekleding, alle leverbaar in wit, zwart, lichtgrijs, zachtblauw, donkerbruin en/of combinaties daarvan. De meerprijs varieert van 242 euro voor een andere kleur tot 2.420 voor de meest uitgebreide nappalederen bekleding. Wij houden het bij de standaardbekleding. Dat kleden we wel aan met een 3D-structuur op onder meer het dashboard (302 euro).
Verder gaan we voor geklimatiseerde voorstoelen (923 euro) met massagefunctie (1.767 euro) en stoelverwarming achterin (426 euro). Daar komen nog een verwarmd stuurwiel (315 euro) en een luchtzuiveringsysteem (544 euro) bij. Voor de rest is namelijk al een hoop luxe standaard, al dan niet als onderdeel van eerder aangevinkte pakketten.
Losse pakketten en opties Mercedes-Benz EQE
Het Premium Pack hebben we hiervoor al aan moeten vinken en daarmee blijft in deze categorie nog maar weinig te wensen over. De 2.118 euro kostende luchtvering laten we zitten, maar de mee- of tegensturende achterwielen vinken we wel aan. Dat kost 1.573 euro, of je nu gaat voor de variant die tot 4,5 graden meestuurt of die van tot 10 graden. Verder kiezen we alleen nog het head-up display (1.319 euro). Zoals gezegd: het Premium Pack laat al weinig te wensen over.
Mercedes-Benz EQE zelf samenstellen
Het eindresultaat van de configuratie is een 101.787 euro kostende Mercedes-Benz EQE 350+. Hebben we toch nog een stevige 20 mille aan opties aangevinkt… De Mercedes-Benz EQE zelf samenstellen? Dat kan met de configurator op www.mercedes-benz.nl. Daar vind je ook het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Duik in de prijslijst: de nieuwe Audi A6 (e-tron)
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Hyundai Inster in Nederland
-
Duik in de prijslijst: Mini Aceman een heet gewassen Countryman?
-
Duik in de prijslijst: de Ford Capri – zijn naam waard?
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Cupra Tavascan
-
Duik in de prijslijst: dit kost de nieuwe BMW X3
-
Duik in de prijslijst: de nieuwe Audi A4, eh, Audi A5
-
Duik in de prijslijst: de Maserati GranCabrio Folgore
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Alfa Romeo Junior in Nederland
-
Duik in de prijslijst: de Lancia Ypsilon is terug!
-
Duik in de prijslijst: dit kost de nieuwe BMW M5
-
Duik in de prijslijst: Alpine A290 – dit kost de elektrische hot hatch