Autovisie
Autovisie Nieuws 15 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Duik in de prijslijst: de Mercedes-Benz EQE SUV, wat kost de EV?

Weer een Mercedes-EQ model erbij: de EQE SUV. Wat heeft hij in huis? We zoeken het uit met een duik in de prijslijst.

Het EQ-aanbod van Mercedes-Benz wordt logischerwijs steeds verder uitgebreid. Het wordt zelfs een beetje voorspelbaar. Na de EQS kwam ‘verkleinde versie’ EQE. Toen kwam ‘opgehoogde versie’ EQS SUV en nu is er ook ‘verkleinde opgehoogde versie’ EQE SUV. Verder is over deze EQ-modellen al genoeg geschreven, dus laten we gelijk doorgaan naar de specificaties en prijzen.

Aandrijflijnen Mercedes-Benz EQE SUV

‘Standaardmodel’ EQE SUV 350 beschikt al over een vermogen van 215 kW (292 pk), met aandrijving op de achterwielen. De 350 is ook leverbaar met 4Matic-vierwielaandrijving. Dan is het motorvermogen gelijk, maar stijgt het koppel van 565 naar 765 Nm, wat zich ook vertaalt in een 0-100-sprint van 6,6 seconden in plaats van 6,7.

Boven de 350 staat de 500 4Matic, die beschikt over een systeemvermogen van 300 kW (408 pk), een koppel van 858 Nm en de 0-100-sprint aflegt in slechts 4,9 seconden. Ben je nog steeds niet onder de indruk? Ga dan voor de AMG 43 4Matic, die 350 kW (476 pk) en 858 Nm biedt en er 4,3 seconden over doet om de 100 km/u te bereiken.

De actieradius van de Mercedes-Benz EQE SUV bedraagt afhankelijk van de gekozen uitvoering 468 tot 594 km (WLTP).

Prijzen 

Natuurlijk heeft alles zijn prijs. Met minder dan 91.950 euro op de bankrekening hoef je niet naar de Mercedes-dealer te gaan. De vierwielaangedreven versie kost minimaal 99.089 euro, al zit je dan ook wel gelijk een uitrustingsniveau hoger. Nog weer een trede hoger is ook de 500 4Matic beschikbaar, vanaf 116.755 euro. Bovenaan de keten staat de AMG 43 4Matic, met een vanafprijs van 130.791 euro. Als AMG is dat een uitrustingsniveau op zich. Verder is de AMG Line te combineren met alle andere aandrijfvarianten, de Luxury Line is er alleen voor beide 350’s en de Business Line is er alleen als 350 met achterwielaandrijving.

Standaarduitrusting Mercedes-Benz EQE SUV

Bij Mercedes-Benz ga je nooit met een kale auto naar huis, dus voor de standaarduitrusting houden we het even bij de echte highlights. Verschillende verstellingsmogelijkheden met geheugenfunctie, centraal 12,8-inch oled-display, 12,3-inch digitaal instrumentenpaneel, vingerafdrukscanner en uitgebreid infotainment met Remote Services Premium (eerste drie jaar gratis).

Mercedes EQS SUV: het beste totaalpakket?!

De hogere uitrustingsniveaus bieden (al dan niet optioneel) natuurlijk nog meer luxe. Enkele van de meest opvallende zaken zijn navigatie met aanwijzingen in augmented reality, een Burmester Surround Sound System, Sound Personalisation, High-Definition led-koplampen “met meer dan 1 miljoen pixels per koplamp”, transparante motorkap (camerasysteem laat je als het ware door de motorkap heen kijken) en achterasbesturing.

Exterieuraankleding Mercedes-Benz EQE SUV

Voor onze configuratie nemen we de Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic. De AMG Line is daarbij standaard geselecteerd. Daar voegen we het Nightpakket met extra getinte ramen aan toe (908 euro). Door naar de carrosseriekleur. Voor de gekozen uitvoering is er keuze uit vijf. Standaard is zwart geselecteerd. Opties zonder meerprijs zijn lichtgrijs, donkergrijs en donkerblauw. Voor 1.198 euro meerprijs behoort ook de Manufaktur-kleur niet-metallic grijs tot de mogelijkheden. Wij gaan voor blauw.

De standaard 21-inch lichtmetalen velgen zijn om te ruilen voor andere designs in 20- en 22-inch. Zie hieronder. De kleinere optie heeft geen meerprijs, voor de grotere velgen vraagt Mercedes-Benz 1.089 euro extra, waarbij je ook Airmatic-luchtvering à 2.200 euro moet bestellen. Wij houden het bij de standaard velgen.

Interieuraankleding Mercedes-Benz EQE SUV

Voor het interieur biedt Mercedes-Benz genoeg bekledingkeuze. Zwarte lederen bekleding is standaard, met Nappaleder en Artico-kunstleder als opties. Nappaleder kost minimaal 847 euro extra, Artico-kunstleder is een optie zonder meerprijs. Op het kleurenmenu staan allerlei grijs- en zwarttinten, maar ook een soort van lichtbruin. Let erop dat in combinatie met sommige kleuren ook stoelverwarming en -ventilatie moet worden besteld (932 euro). Op zich heeft de zwart-grijze Artico-bekleding onze voorkeur, maar die is juist in het geheel niet te combineren met de stoelverwarming. Dan maar zwart-grijs nappaleder (847 euro). Daarbij is die stoelverwarming weer verplicht, maar dat wilden we dus toch al.

Voor de overige interieuraankleding zijn sierlijsten van antraciet lindehout standaard. Optioneel zijn lijsten met 3D-effect (242 euro), een verlicht patroon met Mercedes-sterren (212 euro), walnotenhout zoals op een jacht (605 euro), magnoliahout met Mercedes-sterren (605 euro) en koolstofvezel (1.150 euro). Bij die laatste moet je wel ook het Hyperscreen bestellen, waardoor je onder de streep zo’n 10.000 euro verder bent. Tja, wij houden het bij de standaard sierdelen. De middenconsole is afzonderlijke uit te voeren in een bijpassende of juist heel andere afwerking. Wij gaan voor bijpassend glanzend zwart.

Pakketten en losse opties 

Dan zijn er nog de pakketten en losse opties voor de Mercedes-Benz EQE SUV. Het gaat te ver om hier alle mogelijkheden te beschrijven, dus we houden het bij de opties die wij hebben gekozen. Aan pakketten gaat we voor AMG Line Premium Plus (3.061 euro) met onder andere de achterasbesturing, extra geluidsisolatie en een head-up display.

Aan losse opties kiezen wij voorruitverwarming (702 euro), stuurwielverwarming (315 euro), verwarmbare achterbank (436 euro) en interieurluchtzuivering (544 euro). Standaard voor de gekozen uitvoering was al een glazen panoramadak.

Mercedes-Benz EQE SUV zelf samenstellen

Het eindresultaat is een Mercedes-Benz EQE SUV die 125.588 euro kost. Hoe zou jij de auto samenstellen? Bekijk alle prijzen, opties en andere mogelijkheden in de configurator op www.mercedes-benz.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.