Autovisie
Autovisie Nieuws 17 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: Lexus RZ 450e, een geduchte BMW iX3-concurrent?

De nieuwe Lexus RZ heeft zijn weg gevonden naar de showrooms. Nu nog die naar de klanten. Met een duik in de prijslijst kijken we wat de BMW iX3-concurrent daarvoor in huis heeft.

In de vorm van de Lexus UX 300e (Electric) levert het Japanse luxemerk al sinds 2020 een volledig elektrisch model. Dat is echter een elektrische auto op basis van een met brandstofmotoren. Mede daarom waren de specificaties op zich prima, maar niet indrukwekkend. Hoog tijd dus voor een Lexus die vanaf het begin als EV is ontwikkeld. Die is er nu, in de vorm van de Lexus RZ 450e.

Specificaties Lexus RZ 450e

Laten we dan maar met die specificaties beginnen. Dankzij een 75 kWh batterijpakket (71,4 kWh bruikbaar) en een gemiddeld stroomverbruik van 18,1 kWh/100 km (WLTP) komt de Lexus RZ 450e precies 400 km ver (ook WLTP). Bovendien beschik je over een vermogen van 230 kW (313 pk) en 435 Nm koppel. Lexus doet niet mee aan de acceleratiewedloop onder EV-fabrikanten, maar een 0-100-tijd van 5,6 seconden is nog steeds erg snel te noemen. De topsnelheid is begrensd op een bescheiden 160 km/u.

Prijzen Lexus RZ

Qua aandrijflijn biedt de Lexus RZ vooralsnog alleen de 450e. Wel is er keuze uit vier uitrustingsniveaus. De Comfort Line is leverbaar vanaf 67.495 euro. Voor topmodel President Line vraagt Lexus minstens 79.495 euro. De Excecutive Line en Luxury Line zitten daar met gelijkmatige stappen tussenin.

Standaarduitrusting Lexus RZ

Flinke bedragen, maar Lexus is nooit een goedkoop merk geweest. Je krijgt ook heel wat terug voor de centen. Een greep uit de standaarduitrusting: 18-inch lichtmetalen velgen, stoffen bekleding, stoelverwarming voorin, met leder bekleed stuurwiel, draadloze telefoonoplader, 14-inch touchscreen voor infotainment (met spraakbediening) en een uitgebreid pakket aan veiligheids- en assistentiesystemen.

Kunstlederen bekleding vind je vanaf de Executive Line, net als onder meer elektrisch verstelbare voorstoelen, stuurwielverwarming en geluidswerende ruiten. De Luxury Line breidt dit verder uit met 20-inch lichtmetaal, elektrischbedienbare achterklep, stoelventilatie voorin en een head-up display. Bij de President Line wordt pas echt uitgepakt, met onder meer Ultra Suede-bekleding, stoelverwarming achterin, infrarood-verwarming voorin, Mark Levinson-audio, uitgebreide parkeerassistentie en extra in hoogglans of carrosseriekleur uitgevoerde exterieurelementen. Ook een 220V/150W-aansluiting is dan standaard.

Exterieuraankleding

Wij kiezen de Executive Line. Die biedt al meer dan genoeg luxe en juist door de wat kleinere wielmaat vinden we die ook wat mooier dan de hogere uitrustingsniveaus. De standaard carrosseriekleur is wit. Als optie zonder meerprijs kan je kiezen uit zwart, donkergrijs, lichtgrijs en grijsblauw. De kenmerkende koperkleuren presentatiekleur heeft een meerprijs van 595 euro. Wil je het dak, de motorkap en de voorzijde in contrasterend zwart, dan ben je 995 euro verder in combinatie met donkergrijs of blauw of 1.495 in combinatie met koper. Wij gaan voor grijsblauw zonder contrasterend zwart. Andere wielkeuzes zijn er niet.

Interieuraankleding Lexus RZ

Dat brengt ons bij het interieur, dat standaard de bruine kleur ‘Hazel’ heeft. Opties zonder meerprijs zijn lichtgrijs in combinatie met eenzelfde soort grijsblauw als de carrosserielak of een volledig zwart interieur. Het bruin is niet zo onze smaak, maar zwart is wel erg zwart. Laten we dan ook maar weer grijsblauw doen.

Pakketten en losse opties

Welke opties je aan boord hebt, bepaal je vooral met de keuze voor het uitrustingsniveau. Want de optielijst is beperkt. Je kunt eigenlijk alleen nog kiezen voor een panoramadak (1.695 euro) en het Premium Pack (1.295 euro). Die eerste spreekt voor zich, die tweede omvat een elektrisch verstelbare stuurkolom, een in- en uitstapfunctie voor het stuurwiel en toch nog de 20-inch wielen die eigenlijk bij de hogere uitrustingsniveaus horen. Wij vinken hiervan niets aan.

Blijven alleen nog wat kleine opties en accessoires over. De bandenspanningssensoren (278 euro) kunnen best handig zijn, die vinken we aan. Ook de luxe vloermatten gaan mee (341 euro, voordeliger versie kost 116 euro). De transport- en bagagesystemen geloven we echter wel, net als de vele beschermfolies die je extra kunt laten aanbrengen.

De Lexus RZ 450e zelf samenstellen

De door ons samengestelde Lexus RZ 450e heeft nu een prijskaartje van 71.773 euro. Alle uitrustingen en mogelijkheden zelf eens op je gemak bekijken? Dat kan gemakkelijk in de configurator en prijslijst op www.lexus.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.