Autovisie
Autovisie Nieuws 15 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: wat kost de Alfa Romeo Tonale?

Voor het eerst in lange tijd is er een nieuwe Alfa Romeo: de Tonale. We nemen een duik in de prijslijst voor een nadere kennismaking.

Voor het eerst sinds de Alfa Romeo Stelvio uit 2016 komt het Italiaanse merk weer met een nieuw model: de Alfa Romeo Tonale. Geheel volgens de laatste trends is de nieuwkomer een compacte crossover. Dat is misschien niet waar de merkpurist op hoopte, maar het is wel waar tegenwoordig het grote geld te halen is en dat heeft Alfa Romeo hard nodig.

Prijzen Alfa Romeo Tonale

Vorige maand konden we al met de auto kennismaken met een rijtest, nu nemen we de prijslijst onder de loep. De Alfa Romeo Tonale is er op dit moment alleen als 1.5T Hybrid, maar die is er wel in twee smaken. De instapper beschikt over 96 kW (130 pk) en er is ook een krachtiger versie met 160 paarden onder de kap (118 kW). De vanafprijs bedraagt respectievelijk 42.000 euro en 48.080 euro, waarbij meespeelt dat de krachtiger variant er alleen is voor de hogere uitrustingsniveaus.

Prestaties

In beide gevallen vormt een 1.5-liter viercilinder turbomotor de basis, aangevuld met een 15 kW (20 pk) sterke elektromotor. In alle gevallen is de transmissie een zeventrapsautomaat. Afhankelijk van het gekozen vermogen duurt de sprint naar de 100 km/u 9,6 tot 8,8 seconden en ligt de topsnelheid op 195 of 210 km/u. De hybridetechniek houdt het verbruik binnen de perken: afhankelijk van de uitvoering ligt dat op ca. 6,0 l/100 km.

Standaarduitrusting Alfa Romeo Tonale

De standaarduitrusting bestaat uit onder meer 18-inch lichtmetalen velgen, full-led-verlichting voor en achter, automatisch grootlicht, een met leder bekleed stuurwiel, infotainment met draadloos Apple CarPlay en Android Auto, een digitaal instrumentarium, cruise control, verkeersbordherkenning, automatische noodstopfunctie en Driver Awareness Detection.

Wij willen in ieder geval de krachtiger versie, waarbij we kunnen kiezen uit de Ti, Veloce of Edizione Speciale. Uiteindelijk wordt het toch de Ti, leverbaar vanaf 49.000 euro. Afgezien van het actieve onderstel van de Veloce bieden de andere twee vooral visuele aankleding.

De Ti breidt de uitrusting verder uit met onder meer matrix-led-koplampen, sfeerverlichting, instapverlichting, een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, navigatie, Bluetooth, spraakbediening, extra USB-poorten, een draadloze telefoonoplader en extra assistentiesystemen. Een deel hiervan krijg je overigens ook bij de Sprint. Die staat een niveau lager en is niet leverbaar als 160 pk-variant.

Standaard rood

Standaard wordt de Alfa Romeo Tonale geleverd in mooi donkerrood. Dat is overigens geen metallickleur, Alfa noemt het ‘pastel’. De andere twee pastelkleuren zijn wit en zwart, beide met een meerprijs van 495 euro. Voor 1.195 euro extra krijg je metalliclak: helder blauw of donkergrijs. De duurste kleur is donkergroen à 1.495 euro, maar dat is wel een opvallende tint met drielaags lakproces. Wij houden het bij het standaard Alfa-rood.

De Alfa Romeo Tonale Ti is leverbaar met vier velgen. Het standaard 18-inch lichtmetaal kan je gratis laten vervangen door 17-inch lichtmetalen velgen. Optioneel is 19-inch (950 euro) of zelfs 20-inch (1.500 euro). Qua ontwerp vinden we de 17-inch velgen het mooist, maar die ogen wel wat klein onder de Tonale. Groter dan 18-inch hoeft van ons echter ook niet, dus we houden het bij de standaardvelgen. Wel laten we voor 550 euro de remklauwen uitvoeren in rood in plaats van zwart.

Interieuraankleding Alfa Romeo Tonale

De standaard zwarte stoffen bekleding kan je vervangen door geperforeerd zwart leder. Dat staat voor 2.450 euro in de prijslijst, maar let op: je moet dan ook het Winter Pack en Pack Premium bestellen. Dat brengt je alles bij elkaar 3.087 euro verder. Dan krijg je wel ook stoel- en stuurverwarming, verwarmde ruitensproeiers, een Harman Kardon-audiosysteem, stoelventilatie voorin en extra verstelmogelijkheden. Oké, doen we. Tot zover ook gelijk de mogelijkheden tot interieuraankleding.

Losse opties

Blijven de losse opties over. Ook daar is weinig keuze, maar dan omdat we met alle voorgaande keuzes al zo’n beetje alles hebben aangevinkt wat aan te vinken valt. We kiezen nog wel het panoramische schuif-/kanteldak à 1.695 euro. De enige resterende opties, het Pack Autonomous Driving, een bandenreparatieset en uitgebreide garantie, geloven we wel.

Alfa Romeo Tonale zelf samenstellen

Het eindresultaat is een Alfa Romeo Tonale Ti waar de dealer 54.332 euro voor wil hebben. Hoe ziet jouw ideale Tonale eruit? Bekijk de configurator op www.alfaromeo.nl. Daar vind je ook het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.