Autovisie
Autovisie Nieuws 29 apr 2017

Dossier: Zware jongens voor 20.000 euro

Je zal hem maar nodig hebben voor het werk of vanwege je hobby regelmatig van de gebaande paden afwijken. Zware terreinwagens komen echter even goed van pas om een zware boot- of paardentrailer te trekken.

Jeep Grand Cherokee (2004 – 2010)

Zware jongens

Deze Amerikaan maakt van de A2 een ‘highway’. Een Grand Cherokee rijdt uitermate relaxed. Achter het stuur krijg je als vanzelf een ‘wie doet me wat’-gevoel. Het interieur is bijzonder ruim, de bagageruimte gigantisch en dit type weet raad met een aanhangergewicht van 3.360 kilo. De 3.0-liter dieselmotor komt overigens van Mercedes-Benz. Via www.gaspedaal.nl stuiten we bij een autobedrijf in Ter Aar op een keurig donkerblauw exemplaar in de zeer complete ‘Overland’-uitvoering. De terreinwagen komt uit 2008, heeft 129.000 kilometer gelopen en wisselt voor € 18.750 van eigenaar.

Oordeel van de Wegenwacht

Deze Jeeps zijn doorgaans zeer betrouwbaar. Als de pook van de automaat vast blijft zitten in de parkeerstand, helpt de Wegenwacht je weer op weg. Komt dat euvel vaker voor, dan zal je alsnog naar de garage moeten. Er zijn nog wel wat kleine zaken bekend, zoals een plotseling lege batterij van de afstandsbediening. Handig om te weten dat de startknop eenvoudig valt te verwijderen en het contactslot ook op de reguliere wijze kan worden gebruikt.

Land Rover Discovery (2004 – 2016)

Zware jongens

De Britse Land Rover Discovery is zelfs nog iets groter dan de Jeep op deze pagina. Dat merk je ook achter het stuur; je bent je nadrukkelijk bewust van de massa die je in beweging zet. Ondanks de hoekige carrosserie is de Discovery naast een ruime- ook een mooie auto. Bovendien is ie dermate comfortabel, dat het ook een fijne reiswagen is. Daarbij mag hij 3.500 kilo trekken, dus kom maar op met die dressuurpaarden! Er bestaan in ons land verschillende Land Rover-specialisten. Bij een van hen staat voor € 17.995 een zwarte 2.7 SE (2008, 205.000 km) in de showroom.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij deze Discovery zijn de nodige kleinere euvels bekend. Een dieselmotor die in de ‘noodloop-modus’ gaat, heeft vaak een vastzittende wastegate op de turbo. De Wegenwacht krijgt ‘m met een gericht tikje met een hamer weer aan de gang. Door een los contact bij de accu wil de startmotor wel eens dienst weigeren. Functioneert de centrale deurvergrendeling niet, dan zit de motorkap wellicht niet goed in het slot. Een kapotte brandstofpomp maakt dat maar de helft van de beschikbare liters beschikbaar is. Maar de boordcomputer wil zich ook nog wel eens vergissen.

Toyota Land Cruiser (2002 – 2009)

Zware jongens

Wereldwijd kom je in de meest onherbergzame gebieden Land Cruisers tegen, waarmee deze Toyota zijn onkreukbare reputatie bevestigd. In deze tijd is niet de kameel, maar de Land Cruiser het schip van de woestijn! In eigen land bestaat er keuze te over, niet alleen wat het aantal betreft maar ook qua carrosserievarianten. Exemplaren op grijs kenteken komen vrij veel voor, maar zijn niet voor iedereen even handig. De Land Cruiser mag in alle gevallen 2.800 kg trekken. Via www.gaspedaal.nl komen we op het spoor van een fraaie goudkleurige (!) uitvoering. De terreinreus in kwestie komt uit 2005 en heeft 223.000 kilometer gelopen. Wie interesse heeft, spoedt zich met € 19.325 naar het betreffende autobedrijf in St. Oedenrode.

Oordeel van de Wegenwacht

Uiteraard kan er altijd iets kapot gaan, zeker als zo’n auto zwaar wordt belast. Maar van dit model Land Cruiser zijn bij de Wegenwacht geen veel voorkomende problemen bekend.

Ons advies

De professional zal wellicht voor de Land Cruiser gaan, maar wie zo’n terreinbeul eerder voor zijn plezier gebruikt, kan niet om de Land Rover Discovery heen.