Autovisie
Autovisie Nieuws 3 nov 2018

Dossier: Winterauto’s voor 500 euro

Er zijn genoeg liefhebbers te vinden die dagelijks met hun klassieke auto rijden. Maar in fiscaal opzicht en uit behoud is het verstandig om dat in de winter niet te doen. Om die maanden door te komen, gaan wij op zoek naar een auto voor € 500. Wat koop je voor dat geld?

Ford Ka (1997 – 2008)

Ford Ka

De interieurruimte van de Ka is beperkt en de bagageruimte valt met 185 liter eveneens bescheiden uit. Geen probleem zolang je de stadsauto alleen voor woon/werkverkeer gebruikt. De Ka rijdt verrassend goed en als je ook wel eens buiten de stad komt, verbruikt de Ford gemiddeld 1 op 15. Het model is vaak verkocht als ‘tweede auto’, wat wellicht verklaart waarom er zo veel van zijn met opvallend lage kilometerstanden. Het zilvergrijze exemplaar dat we bij een autobedrijf in Amersfoort traceren bijvoorbeeld. De bewuste Ka (2000, 65.000 km!) heeft een 1.3-liter benzinemotor, een jaar APK en een deuk aan de linkerzijde. Dat mag voor € 495 echter geen probleem zijn.

Oordeel van de Wegenwacht

Ondanks al zijn eenvoud, is het toch de elektronica die de Ka parten speelt. Een motor die stopt als het licht wordt ingeschakeld bijvoorbeeld: een kwestie van een los contact bij het linkerachterlicht, waarmee ook de brandstofpomp is verbonden. Centrale vergrendeling kan kortsluiting veroorzaken: zekering eruit en de deuren zijn gewoon met de sleutel te vergrendelen. Let bij de Ka van jouw keuze op ‘gemene roest’: die zie je niet, maar is er wel, onder meer achter de kunststof bumpers. Vaak is de Ka dan al niet meer te redden.

Nissan Micra (1992 – 2003)

Nissan Micra

Laat kinderen een compacte auto tekenen en de kans is groot dat er een Micra in valt te herkennen. Nog steeds is het een karakteristiek model, met al z’n ronde vormen. Los daarvan rijdt de Micra heel gemakkelijk, zonder pretenties. Gemiddeld 1 op 15 is met een 1.0-liter benzineversie heel goed haalbaar, een exemplaar met automaat haalt wel 1 op 18! Vanwege de hoge bouwkwaliteit is een wat hogere kilometerstand geen bezwaar. We schrikken dus niet van de blauwe 1.0-liter (2000, 196.000 km) die voor € 495 wordt aangeboden door een autobedrijf in Veldhoven. Volgens de advertentie staat hij er al een tijdje. De intussen verlopen APK moeten ze dus wel even vernieuwen!

Oordeel van de Wegenwacht

Deze Micra’s zijn tot op hoge leeftijd ijzersterk. Roest is de grootste vijand. Het begint meestal op de dorpels, vlak voor de achterwielen. De dwarsbalk waarop de radiateur rust is ook een beruchte plek. Repareren is gelukkig niet al te ingewikkeld (en dus niet duur). Elektrische problemen worden doorgaans veroorzaakt door vocht en vuil in de zekeringkast: een kwestie van goed schoonmaken en je kunt jouw weg weer vervolgen. Een kapotte luchtmassameter betekent wel het einde van de Micra.

Renault Twingo (1992 – 2007)

Renault Twingo

Wat was de Twingo een origineel model, toen hij in 1992 op de markt kwam. En hij blijft leuk! Sommige kwaliteiten gaan nog steeds op: voor een zo compacte auto is een Twingo opvallend ruim en dankzij het fijne onderstel kun je er heel comfortabel mee rijden. Vergeet ook de verschuifbare achterbank niet, die in dit segment op de Franse stadsauto zijn debuut maakte. Een prettige bijkomstigheid voor een krap budget als het onze, is zijn lage gewicht: slechts 795 kilo. Daardoor is een gemiddeld verbruik van 1 op 17 gemakkelijk te halen. Op gaspedaal.nl staan er tientallen te koop, zoals de metallic rode (2000, 153.000 km) voor € 450 bij een autobedrijf in Raamsdonksveer.

Oordeel van de Wegenwacht

Elektronica is het zwakke punt van de eerste Twingo’s. Op zich zijn dat meestal storingen die de Wegenwacht ter plekke kan verhelpen, maar er kan gevolgschade ontstaan: een kapotte regeleenheid van de motor bijvoorbeeld. Daarmee is de Renault direct afgeschreven. Bekend zijn ook zwakke achterwiellagers en lekkende remmen, met name door te weinig gebruik. Repareren van die lekkage kàn, maar de kosten stijgen gauw boven de waarde van de auto uit.

Ons advies

Een personenwagen voor zo’n klein budget vormt altijd een risico. Er hoeft maar iéts mis te gaan en je hebt een reparatie die duurder uitvalt dan de auto zelf. Wij zouden in dit geval gaan voor de Nissan Micra.