Autovisie
Autovisie Nieuws 29 jul 2017

Dossier: voormalige zakenauto’s voor 10.000 euro

Auto’s in de grotere middenklasse worden hoofdzakelijk zakelijk bereden. Wanneer het leasecontract is uitgediend, staat niets je echter in de weg om zo’n ruime, comfortabele wagen privé in te zetten! Verwen jezelf met een van deze voormalige zakenauto’s.

Ford Mondeo (2007 – 2015)

Ford Mondeo - voormalige zakenauto's - Autovisie.nl

De Mondeo is precies het soort auto dat ons hier voor ogen staat. Nieuw wordt deze Ford vrijwel uitsluitend zakelijk verkocht. Na enkele jaren staan ze te kust en te keur te koop. Rij weg in deze Ford en verbaas je erover hoe fijn zo’n Mondeo rijdt. De zakenauto biedt een verfijnde combinatie van rijcomfort en een vlijmscherpe besturing. Daarbij is -ie ook aangenaam ruim. Bij de Ford-dealer in Alkmaar staat een donkerblauwe Trend-uitvoering met vijf portieren en een 145 pk sterke, 2.0-liter benzinemotor. Hij is van 2009 en heeft 101.000 km gereden. Een dijk van een auto voor € 9.940.

Oordeel van de Wegenwacht

Een kapot startrelais maakt dat de motor van de Mondeo niet wil aanslaan. Een losse massakabel is een ander kleinigheidje dat de hele auto stillegt. De Wegenwacht zet ‘m vast en je kunt jouw reis vervolgen. Een dynamo die niet laadt (let op de melding op het dashboard!) valt vaak te verhelpen door het onderdeel te resetten. De stekker op de koelfan kan verbranden, waardoor de motor heet gaat lopen. Exemplaren waarbij je de sleutel op zak kunt houden, kennen hun eigen elektronische problemen.

Opel Insignia (2008 – 2017)

Opel Insignia - voormalige zakenauto's - Autovisie.nl

De Insignia is er in nogal wat uitvoeringen. Het model is dan ook de nodige jaren in productie geweest. Ongeacht de carrosserievorm rijdt een reguliere 1.8-liter benzineversie in de praktijk het prettigst. De Opel is best ruim, het veercomfort komt overeen met wat je in deze klasse mag verwachten. Als occasionkoper sta je sterk, want het land staat er vol mee. Daarom heeft het ook weinig zin om voor een bepaald exemplaar stad en land af te rijden. Maar mocht je toevallig toch langs Zwartewaal komen, bekijk dan eens de zilvergrijze 1.8 ‘Edition’ (2010, 104.000 km) die we daar via www.gaspedaal.nl hebben gevonden. Een keurige hatchback voor € 9.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De elektrische handrem van de grote Opel wil soms niet loskomen. De Wegenwacht kent hiervoor een noodgreep, maar de eigenlijke reparatie moet in de garage gebeuren. Er is ook een trucje bekend als de sleutel niet meer uit het contact wil bij een exemplaar met automatische transmissie. De software van het koelsysteem kan een oververhitte motor suggereren, maar in de praktijk valt dat wel mee.

Skoda Superb (2008 – 2015)

Skoda Superb - voormalige zakenauto's - Autovisie.nl.jpg

De Superb oogt als een sedan, maar niets is minder waar. De achterzijde is namelijk op twee manieren te openen, zodat je net zo goed met een vijfdeurs auto van doen hebt. Dat maakt de voormalige zakenauto erg praktisch. Met 565 liter telt de kofferbak een gigantische inhoud. Ook op de achterbank is de Skoda bijzonder ruim. De gebruikte materialen zijn wat eenvoudig, maar dat past bij de scherpe prijs. De eenvoudigste benzinemotor kan al verbazend goed overweg met deze verrassende Tsjech. Bij de Skoda-dealer in Beegden treffen we een bordeauxrood exemplaar aan met een rijke uitrusting en een 1.4-liter krachtbron met 180.000 kilometer ervaring. De Superb komt uit 2012 en kost € 9.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De Superb is nauw verwant aan de Volkswagen Passat. Typisch Superb is een kabelboom die kapot schuurt op de startmotor. Dat kost je een zekering; bovendien start de auto niet meer. De Wegenwacht legt een ‘noodverbandje’ aan en de Skoda kan weer verder. Zo weet de Wegenwacht ook raad met een automaat die zichzelf ontregelt of vastzit in de parkeerstand. Bij versies met een 1.8-liter benzinemotor is het zaak om het oliepeil regelmatig te controleren en zo nodig bij te vullen.

Ons advies

Eigenlijk is de Skoda Superb de verrassing van dit drietal, maar dit exemplaar heeft wel al een flinke boodschap gedaan. Daarom kiezen we voor de Ford Mondeo.