Autovisie
Autovisie Nieuws 10 nov 2018

Dossier: Ultieme gezinsauto’s voor 20.000 euro

Afgelopen zomer bleek de familieauto eigenlijk te licht voor de caravan. Een vervanger moet niet alleen meer gewicht kunnen trekken, maar onverminderd handig en ruim zijn. En dat alles voor een reële prijs. Geen nood: wat dacht je van een van deze drie stationwagens?

BMW 5 Serie (2010 – 2017)

BMW 5 Serie Touring

Elke BMW-rijder zal beamen, dat de rijeigenschappen van zo’n 5 Serie onovertroffen zijn. De wegligging, stuurprecisie, vlotte prestaties, verfijnde motoren in combinatie met automatische transmissies: het zijn allemaal sterke punten van het bekende Duitse merk. Zulke eigenschappen tellen bij een gezinswagen alleen minder zwaar. Dan is de bagageruimte juist belangrijk en die is met 560 liter de kleinste van dit drietal. Daar staat tegenover dat onze voorbeeldauto maar liefst twee ton mag trekken. Via gaspedaal.nl vinden we bij een autobedrijf in Rotterdam een keurige, donkergrijze 528i in de zogenaamde High Executive-uitvoering. De stationwagen komt uit 2012, heeft 139.000 kilometer ervaring en mag mee voor € 19.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij versies met een viercilinder benzinemotor kunnen de spanners van de distributieketting verslijten, waardoor de krachtbron gaat ratelen en uiteindelijk slecht gaat lopen. Dat probleem leidt tot een dure reparatie. Bij de zescilinders zijn vervuilde injectoren bekend. Dat soort zaken kan de Wegenwacht helaas niet verhelpen. Dat geldt wèl voor een brandstofpomp die ermee ophoudt, een vastzittende (elektrisch bediende) handrem of allerhande elektrische storingen als gevolg van water in de accubak (onder de bagageruimte). Zo’n lekkage moet uiteindelijk wel in de garage worden opgelost.

Mercedes-Benz E-Klasse (2009 – 2016)

Mercedes-Benz E-Klasse Estate

De keuze voor de driepuntige ster behoeft nooit uitleg bij mensen met verstand van auto’s. Laat die zeurpiet van een zwager die meent iets lulligs over het merk te moeten zeggen maar eens een kwartiertje rijden en ook hij raakt overtuigd. Zo’n E-klasse rijdt zo comfortabel, dat je er in alle rust in een ruk mee naar Zuid-Frankrijk rijdt. Sportief is de auto niet, maar wel zo gedienstig als een butler. Daarbij kun je bijna wonen in de bagageruimte (695 l.) en er mag 1.900 kg aan de trekhaak. Bij een autobedrijf in Zevenhuizen staat voor € 19.750 een zwarte E350 CGI Avantgarde Estate (2010, 144.000 km) te koop, klaar om je te betoveren.

Oordeel van de Wegenwacht

Een bekend euvel van deze generatie E-Klasse is een kapot contactslot. Het komt alleen voor bij de eerste bouwjaren van dit model, maar is wel een kostbare reparatie. De brandstofpomp zit onder de achterbank. Als die niet werkt, lost de Wegenwacht dat op maar wanneer de pomp kapot blijkt, moet je alsnog naar de garage. Starthulp kan de elektronica in de war schoppen en slechte contacten kunnen tot diverse elektronische storingen leiden.

Volvo V70 (2007 – 2017)

Volvo V70

De woorden ‘stationcar’ en ‘Volvo’ gelden haast als synoniem. Een andere merkwaarde van de fabrikant is veiligheid. Nuchter beschouwd is een V70 echter niet veiliger dan soortgelijke modellen van de concurrentie. Met z’n voorwielaandrijving en hoge vermogen rijdt hij wel minstens zo fijn. De bagageruimte is met een minimuminhoud van 575 liter behoorlijk, maar zelfs een versie met een tweeliter benzinemotor mag ‘maar’ 1.600 kg trekken. Van dit drietal kom je via zoekmachines als gaspedaal.nl het vaakst bij dit type Volvo uit, maar voor ons budget kun je alleen terecht voor de wat oudere exemplaren. Bij een merkdealer in Beverwijk stuiten wij voor € 19.950 op een rijk uitgeruste V70 (2010, 149.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Zoals bij wel meer auto’s komt het ook bij dit type V70 voor dat de automaat niet meer uit de parkeerstand wil: de Wegenwacht kent gelukkig een list. Een verstopping in de carterventilatie kan bij versies met een vijfcilinder benzinemotor een ‘fluitend’ geluid veroorzaken. Daarvoor bestaat een noodgreep, maar de Volvo moet naderhand alsnog naar de garage. Een beschadigde slang van diezelfde carterventilatie maakt dat de motor onregelmatig loopt. Tot slot veroorzaken vocht en vuil in de stekkers onder de voorruit de nodige storingen.

Ons advies

We kiezen in alle nuchterheid voor de Mercedes, maar bedenk wel dat de gebruikskosten van deze auto’s best hoog liggen. Wil je dat, vanwege die ene vakantie met de caravan..?

Bekijk hier meer jonggebruikte auto’s.