Autovisie
Autovisie Nieuws 28 jul 2018

Dossier: Tweede keus voor 15.000 euro

Wie op zoek is naar een compacte gezinsauto, komt al gauw uit bij een Volkswagen Polo, Renault Clio of Ford Fiesta. Wij weten echter drie alternatieven, die net zo goed maar ook voordeliger zijn!

Hyundai i20 (2014 – heden)

Hyundai i20

Deze i20-generatie loopt alweer vier jaar mee, maar kan zich nog steeds meten met de beste auto’s in deze klasse. Hij ziet er goed uit en is van binnen niet alleen ruim, maar ook fraai afgewerkt. De kuipvormige stoelen zitten fijn, maar niet wanneer je een breed postuur hebt.  De bagageruimte is een van de grootste in dit deel van de markt (352 liter) De Hyundai is redelijk comfortabel, maar stuurt niet zo scherp. De meest verkochte versie – die met een 1.2 liter viercilinder benzinemotor – scoort een gemiddeld praktijkverbruik van 1 op 17. Op gaspedaal.nl staan meer dan genoeg exemplaren. Wij tippen een spierwitte i-Motion uitvoering (2016, 15.000 km) bij de merkdealer in Zwaag voor € 14.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Kwalitatief zijn de meeste Zuid-Koreaanse auto’s tegenwoordig even goed als de producten van Japanse merken. Ook in het geval van de i20 geldt dat de Wegenwacht geen euvels kent, die specifiek bij dit model voorkomen. Aardige bijkomstigheid is de zeer uitgebreide fabrieksgarantie van Hyundai, die ook blijft gelden wanneer de auto wordt doorverkocht. Mits de auto aantoonbaar volgens fabrieksvoorschrift is onderhouden!

Mazda 2 (2015 – heden)

Mazda 2

Mazda heeft een eigenzinnige benadering in motortechniek. Hier geen roffelende driecilinder met een turbo, maar een iets grotere 1.5 liter benzinemotor, die vooral bij lage toeren veel trekkracht heeft. Dat rijdt soepel, stil en relatief zuinig: pakweg 1 op 16. De Mazda stuurt en schakelt haarscherp. We zouden het als een sportieve auto willen typeren, zonder dat -ie oncomfortabel aanvoelt. Voor volwassenen is de 2 achterin aan de krappe kant. Verder vinden we de afleesbaarheid van het dashboard niet ideaal. Met 280 liter is de bagageruimte ook kleiner dan bij de meeste alternatieven. Dit type Mazda wordt iets minder aangeboden, maar bij de merkdealer in Baarlo vinden we een mooie donkerblauwe 1.5 ‘Intro edition’ (2015, 43.000 km) voor € 14.890.

Oordeel van de Wegenwacht

De Mazda 2 kent ook een zeer hoog kwaliteitsniveau. Bij de benzineversies gaat wel eens iets mis met de aansluiting van de dynamo. De Wegenwacht lost dit ter plekke op, zodat het onderdeel in elk geval weer functioneert. Wel is het slim om er bij de eerstvolgende onderhoudsbeurt even naar te laten kijken.

Suzuki Baleno (2016 – heden)

Suzuki Baleno

Met het verschijnen van deze Baleno had Suzuki een antwoord op alle goede eigenschappen van de concurrentie. Zo kun je achterin de Baleno riant zitten. De bagageruimte is net iets ruimer dan die van de i20 en daarmee de grootste in deze klasse (355 liter). Nog een sterk punt: de Baleno is duidelijk lichter dan andere auto’s. Dat scheelt zo maar één of twee klassen in de houderschapsbelasting en draagt bovendien bij aan een spaarzaam brandstofverbruik: de 1.2-liter versie haalt 1 op 18. Voor zo’n jonge auto zijn er al redelijk wat tweedehands exemplaren te vinden. De Suzuki-dealer in Vlaardingen bijvoorbeeld heeft voor € 14.299 een mooie metallicgrijze 1.2 Exclusive (2017, 37.000 km) staan.

Oordeel van de Wegenwacht

De betrouwbaarheid van Japanse auto’s wordt door Suzuki consequent onderstreept. De Baleno is ook weer zo’n auto waar de Wegenwacht niks aan kan vinden. Prima wagen!

Ons advies

Als we puur kijken naar het aanbod en de kosten, kiezen we in dit geval voor de Suzuki Baleno.