Personenwagens met een stoer uiterlijk en een hoge zit zijn populair. Zie je zo’n crossover ook wel zitten, kijk dan eens verder dan je neus lang is. Deze drie voorbeelden voeren misschien niet de verkooplijsten aan, maar zijn kwalitatief minstens zo goed.

Fiat 500X (2015 – heden)

Fiat 500X


Bij deze Fiat is de typenaam het grootste struikelblok. Bij ‘500’ denken mensen immers aan een klein autootje… maar dat is dit helemaal niet! Qua interieur- en bagageruimte moet de Fiat weliswaar wat toegeven op de twee andere auto’s op deze pagina, maar niet iedereen heeft zoveel ruimte nodig. Twee ISOFIX-kinderzitjes op de achterbank past bijvoorbeeld prima. ‘n Pak luiers en een fietsje achterin gaat ook best. Het sterke punt is, dat het uiterlijk van de ‘X’ wél verwijst naar die beroemde 500 en dus bij velen in de smaak valt. Bij de merkdealer in Zwijndrecht staat een prachtige zilvergrijze ‘Lounge’-uitvoering (2017, 18.000 km) in de showroom. Het prijskaartje daarvan bedraagt € 22.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De 500X is behoorlijk betrouwbaar. Bij de Wegenwacht zijn alleen wat kleine storingen bekend, te wijten aan slechte contacten in de boardelektronica. Dat is in de regel een kwestie van het betreffende stekkertje vastzetten. De hedendaagse Fiat-motoren zijn meer dan bij andere merken gevoelig voor het gebruik van motorolie met de juiste specificatie. Laat je auto daarom door een erkend bedrijf onderhouden, dan gaat dat niet mis.

Honda HR-V (2015 – heden)

Honda HR-V


De Honda is niet alleen de ruimste, maar ook de meest praktische van dit drietal. Geen onbelangrijke reden om voor een crossover te kiezen. De Japanner biedt genoeg zitruimte voor vier volwassenen en de kofferbak is met 470 liter zo maar 100 liter groter dan wat de concurrentie in de aanbieding heeft. Let wel: met de achterbank nog overeind! Het grootste wapenfeit van de HR-V is de bijzondere achterbank, die je met de zitting tegen de rugleuning kunt klappen. Met dit budget zit je bijna aan de bodem van het bescheiden aanbod. Via gaspedaal.nl vinden we bij de Honda-dealer in Tilburg een grijze HR-V ‘Comfort’ (2016, 22.000 km) voor € 21.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De Honda HR-V is typisch zo’n personenwagen die de uitstekende bouwkwaliteit van Japanse auto’s onderschrijft. Het is een toonbeeld van betrouwbaarheid: bij de Wegenwacht is geen enkel euvel bekend dat bij de HR-V wel eens vaker voorkomt.

Nissan Juke (2010 – heden)

Nissan Juke


Van dit stel is de Juke veruit het langste op de markt. Vanaf de verkoopstart heeft het bijzondere model altijd goed verkocht. Er bestaat dus een grote hoeveelheid occasions van. Voor dit soort bedragen kom je dan terecht in de klasse ‘net de kop eraf’, maar er zijn al Jukes te koop voor veel minder, zelfs onder de tien mille. De Nissan rijdt erg fijn, mede dankzij het comfortabele onderstel en de geboden ruimte voorin. Vanwege de lage daklijn zit je achterin wel wat krapper. Bij de merkdealer in Hengelo stuiten we op een donkergrijze Juke DIG-T (115 pk, 2018, 10.000 km) die daar voor € 22.950 te koop wordt aangeboden.

Oordeel van de Wegenwacht

Het zwakke punt van de Juke is zijn automatische transmissie. Die kan de geest geven en dat leidt tot een dure reparatie. Als het alleen de keuzehendel is die niet uit de parkeerstand wil, dan vallen de kosten het mee: de Wegenwacht kent een trucje om dat tóch voor elkaar te krijgen. Je moet daarna alleen naar de garage voor een nieuwe remlichtschakelaar, want dat is de boosdoener. De Wegenwacht weet ook een noodgreep voor een losse turbodruksensor.

Ons advies

Als we objectief naar deze crossovers kijken, zouden wij vanwege de geboden bouwkwaliteit, binnenruimte en rijeigenschappen voor de Honda kiezen.