Autovisie
Autovisie Nieuws 4 aug 2018

Dossier: Stationwagens voor eenverdieners

Met één inkomen en twee opgroeiende kinderen is je autobudget niet eindeloos. Wat als je een stationwagen zoekt en maximaal 12 mille wilt spenderen? Wij weten drie opties voor je.

Kia Cee’d SW (2007 – 2012)

Kia Cee'd SW

Voor deze prijs kun je de goedkoopste uitvoering kopen van het nieuwere model, of een fraai exemplaar van de eerste generatie. Wij kiezen de tweede optie. Om te zien is dat weliswaar niet meer de mooiste verschijning op de weg, maar voor wie alleen een betrouwbare gezinswagen zoekt, is dat ongetwijfeld minder van belang. De kwaliteit van deze Kia’s is zó goed, dat het verstandig is langer met de auto door te rijden. Dat maakt ‘m per kilometer goedkoper. In 2009 onderging dit model een facelift. Bij de Kia-dealer in Naarden staat een van de laatste exemplaren (2012, 81.000 km) in een prachtige blauwe kleur. De stationwagen mag mee voor € 11.450.

Oordeel van de Wegenwacht

Betrouwbaarheid is de sterkste eigenschap van deze en andere Kia’s. Toch kent de Wegenwacht wel enkele – vrij onschuldige – euveltjes. Als de startmotor dienst weigert en het dashboard niet werkt, dan wordt dat veroorzaakt door een losgetrild massacontact. Hetzelfde geldt voor niet-werkende ruitenwissers. Wanneer de EGR-klep vast zit, kan de motor slecht gaan lopen. Met een gerichte tik werkt alles weer als vanouds. Is de nokkenassensor kapot, dan moet je naar de garage. Zo lang je maar rustig rijdt, kan de Kia dat op eigen kracht.

Opel Astra Tourer (2009 – 2015)

Opel Astra Sports Tourer

Van dit drietal is de Opel Astra beslist het meest populaire model. Dat heeft zijn weerslag op de aanschafprijs, want voor dit budget koop je een wat oudere auto of eentje met meer kilometers. De populariteit van dit type Opel wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de auto zelf. De Astra Tourer is een keurige en doordachte stationcar, met 500 liter bagageruimte en verschillende slimme en praktische details. Zo kun je de rugleuningdelen van de achterbank ook omklappen vanuit de kofferbak. Het land staat vol Astra’s, dus je hoeft niet ver van huis om rustig te kunnen vergelijken. Bij de Opel-dealer in Amsterdam Zuid-Oost treffen we voor € 11.750 een mooie 1.4 Cosmo-uitvoering (2012, 129.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

De Astra kent verschillende storingen, die door elektronica worden veroorzaakt. De auto kan zo maar stilvallen vanwege een kapot brandstofpomprelais bijvoorbeeld. Die moet worden vervangen. Een lege accu kan ook een los contact tussen de pluspool en hoofdzekering blijken te zijn. Als de krukas- of nokkenassensor kapot is, dan weet de Wegenwacht een noodoplossing. Gaat de 1.4-liter benzinemotor plotseling hevig roken, dan moet het membraam in de carterventilatie worden vervangen.

Skoda Octavia Combi (2004 – 2013)

Skoda Octavia Combi

Dit is de ruimste van deze drie. Met de achterbank overeind is onder de rolhoes al 580 liter bagageruimte beschikbaar. Gooi de bank plat en je wordt bij de bouwmarkt onthaald als een goede klant. Niet alleen de bagageruimte is riant. Ook wie achterin plaatsneemt, heeft alle ruimte. Op lange ritten ga je de fijne voorstoelen waarderen. Er staan heel wat Octavia’s te koop in het land, met name stationwagens. Zoals het zwarte exemplaar (2012, 110.000 km) dat we met behulp van gaspedaal.nl traceren bij een VAG-specialist in Zoetermeer. Die rijk uitgeruste Ambition Business Line-uitvoering staat in de showroom te blinken voor € 11.945, inclusief garantie.

Oordeel van de Wegenwacht

Vocht in elektronica kan tot rare storingen leiden. De Wegenwacht maakt de boel droog en sluit alles weer goed af. Als de 1.2-liter benzinemotor geen vermogen heeft en slecht stationair draait, ligt dat aan een vervuilde nokkenasverstelling. De Wegenwacht maakt ‘m schoon en adviseert je om minder korte ritjes te maken. De grotere 1.4-liter benzineversie kan last hebben van bobines die stuk gaan. Als eraan valt te komen, heeft de Wegenwacht in een handomdraai een nieuwe gemonteerd.

Ons advies

Wij zouden voor de Skoda kiezen, omdat je een hoop auto koopt voor hetzelfde geld!