Autovisie
Autovisie Nieuws 2 feb 2019

Dossier: Slimme keuzes voor 2500 euro

Hoe jouw auto er uit ziet, interesseert je niet. Zolang hij tegen een bescheiden prijs maar een hoge instap biedt en er twee kinderen achterin passen. Lastige opgave? Geenszins!

Daihatsu YRV (2000 – 2006)

Daihatsu YRV

We schreven het hier al eens eerder: Daihatsu wordt in Europa niet meer vertegenwoordigd, omdat er met het merk geen droog brood viel te verdienen. Dat lag juist aan het uitstekende kwaliteitsniveau! De occasionprijzen zijn inmiddels weliswaar gedaald, maar daardoor zijn de auto’s alleen maar aantrekkelijker geworden. De YRV is een lekker eigenwijs model, compact en relatief ruim. De zit is ietsje hoger dan in een normale hatchback. Je rijdt er moeiteloos 1 op 14 mee, mits je ook wel eens buiten de stad komt. Via gaspedaal.nl is er nog genoeg aanbod te vinden, zoals het prachtige donkerblauwe exemplaar (2004, 128.000 km) dat voor € 2.295 te koop wordt aangeboden bij een autobedrijf in Oud-Beijerland.

Oordeel van de Wegenwacht

Daihatsu’s zijn ijzersterke auto’s. Bij normaal onderhoud gebeurt er niets met zo’n YRV. Nu ze op gevorderde leeftijd komen, treedt er vaker slijtage op: de uitlaat moet misschien een keer vervangen, de koppeling wellicht, de remschijven of de radiateur. Bij welke kilometerstand een en ander optreedt, hangt sterk af van de wijze waarop de auto is gebruikt.

Mitsubishi Space Star (1998 – 2004)

Mitsubishi Space Star

Deze Mitsubishi zag het levenslicht in Nederland, bij NedCar in Born. Dat heeft de populariteit van de auto echter niet geholpen: het is nog altijd een ondergewaardeerd model. Misschien was Mitsubishi wel te vroeg met deze compacte MPV. De Space Star biedt een wat hogere zit en lekker veel interieurruimte. Bovendien rijdt de Mitsubishi zo moeiteloos als je van een Japanse auto mag verwachten. De fijnste krachtbron is de 1.6-liter benzinemotor, maar je hebt al voldoende aan een 1.3-liter versie. Met een beetje zoeken kun je op gaspedaal.nl nog een hele frisse vinden, zoals de lichtgroene 1.6-liter ‘Shogun’-uitvoering met automaat (2003, 87.000 km). Je kunt hem voor € 2.450 ophalen bij een autobedrijf in Vlaardingen.

Oordeel van de Wegenwacht

Mitsubishi’s uit Limburg zijn kwalitatief net zo goed als Japanse exemplaren. Er zijn bij de Wegenwacht twee euvels bekend die wel eens voorkomen. Een kapotte nokkenassensor legt de motor stil. Als daar snel aan valt te komen, is de reparatie ter plekke uit te voeren. Lastiger is een kapotte centrale computer. Vaak is die nog wel te repareren, alleen niet langs de weg. Typisch: na starthulp loopt de Space Star even slecht. Dat probleem verhelpt zichzelf.

Nissan Almera Tino (2001 – 2008)

Nissan Almera Tino

De Nissan Almera Tino is geen schoonheid om te zien, maar het is wel de grootste en ruimste MPV van dit trio. Hij biedt ook de hoogste instap en zitpositie. Mede door die hoge bouw past een rustige rijstijl hem het best. De enige beschikbare benzinemotor heeft een inhoud van 1.8-liter. Krachtig genoeg voor normaal gebruik; daarbij scoor je een gemiddeld verbruik van 1 op 12. Door het hele land staat volop aanbod, dus met gaspedaal.nl moet ook bij jou in de buurt een geschikte Tino te vinden zijn. De zilvergrijze ‘Ambience’ (2002, 81.000 km) bij een autobedrijf in Helmond is daarvan een goed voorbeeld voor € 2.499.

Oordeel van de Wegenwacht

De Almera Tino is tamelijk onverwoestbaar. De Wegenwacht kent bij dit model één rariteit. De sensoren van krukas en nokkenas zijn identiek. De motor stop bij een kapotte krukassensor. Wisselen je ‘m om voor de nokkenassensor, dan loopt de motor weer! Uiteraard moet je daarna wel even naar de garage om dit in orde te laten maken. Bij exemplaren met hoge kilometerstanden kan het olieverbruik nogal oplopen. Regelmatig peilen en bijvullen en dan houdt de Nissan het nog héél lang vol.

Ons advies

Als we moeten kiezen, wordt het de Daihatsu: kwalitatief top en wij vinden hem naast zijn kwaliteiten ook het leukste om te zien.

Reageer op artikel:
Dossier: Slimme keuzes voor 2500 euro
Sluiten