Autovisie
Autovisie Nieuws 19 mei 2018

Dossier: Riante alternatieven voor 15.000 euro

Veel binnenruimte biedt geen garantie voor een verkoopsucces. Dat bewijzen de drie kleine MPV’s op deze pagina, waarmee overigens weinig mis is. Sla dus je slag met deze riante alternatieven!

Fiat 500L (2012 – heden)

Fiat 500L

Bij de typenaam ‘500’ denkt iedereen aan een klein autootje, maar dat is de L beslist niet! Wel is het net als zijn naamgenoot een onderscheidende auto. Dankzij zijn verschuifbare achterbank kunnen volwassenen ook achterin ruim zitten. De bagageruimte meet minimaal 400 liter en dat is een stuk meer dan de reguliere vijfdeurs modellen die je doorgaans voor dit soort bedragen koopt. De tweecilinder benzinemotor maakt een kenmerkend, maar smaakgevoelig geluid. Voor wie dat niet aanstaat, zijn er ook 500 L’s met een vierpitter te koop. De grijs/zwarte 1.4 T-Jet (2014, 39.000 km) bijvoorbeeld, die voor € 14.880 wordt aangeboden bij een autobedrijf in Heteren.

Oordeel van de Wegenwacht

Er zijn van deze Fiat een paar onschuldige kwaaltjes bekend. Exemplaren met ‘keyless entry’ herkennen de sleutel niet als het batterijtje in de afstandsbediening leeg is. De Wegenwacht weet een trucje, zodat de auto toch gestart kan worden. Koop je een tweedehands 500L, zorg dan dat de PIN-code van de auto erbij is, want die is nodig als de sleutel opnieuw ‘ingeleerd’ moet worden. Als de 500L helemaal geen sjoege meer geeft, is de voeding van de zekeringkast mogelijk onderbroken. Dat euvel valt snel op te lossen.

Ford B-Max (2012 – 2017)

Ford B-Max

De B-Max heeft twee normale portieren vóór- en twee schuifdeuren achter, zonder middenstijl. Dat is nog eens handig om een kinderzitje achterin te zetten! Helaas is alleen de instap ruim: op de achterbank hebben volwassenen weinig te zoeken en met een inhoud van 318 liter is de bagageruimte eveneens beperkt. De 1,0 liter driecilindermotor waarmee Ford zoveel prijzen heeft gewonnen, is ook leverbaar in de B-Max. Kies wel voor een variant met meer pk’s; dan komt de krachtbron het beste tot zijn recht. Er staan de nodige exemplaren te koop, zoals ons lichtgrijze voorbeeld (2014, 67.500 km) bij de merkdealer in Gorinchem. Het prijskaartje daarvan bedraagt € 14.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Losgetrilde onderdelen kunnen de reis in de B-Max hinderlijk onderbreken. Een motor die niet reageert op het gaspedaal, komt door een los contact bij de voetensteun: kwestie van vastzetten. Hetzelfde geldt voor een losgetrilde nokkenassensor. Een losse verbinding tussen accu en zekeringkast veroorzaakt eveneens dat de auto niets meer doet: opnieuw is dat een kwestie van de boel goed vastzetten. Een kapot hoofdrelais moet wel worden vervangen, maar door tussenkomst van de Wegenwacht kan die reparatie nog even worden uitgesteld.

Kia Carens (2013 – heden)

Kia Carens

Strikt genomen is deze Carens een halve klasse groter dan de andere twee auto’s. De Koreaan is inderdaad best ruim, al vinden we de geadverteerde term ‘zevenzitter’ ietwat optimistisch. De twee achterste zitplaatsen waren in de latere bouwjaren niet meer standaard. Zonder die stoelen bedraagt de bagageruimte 492 liter. Met de eenvoudigste 1.6-liter benzinemotor rijdt de ruimtewagen al prima. De kwaliteit van het merk èn zeven jaar fabrieksgarantie – ook voor de volgende eigenaren – zijn ook serieuze pluspunten. Via Gaspedaal.nl stuiten we bij de Kia-dealer in Maastricht op een donkergrijs exemplaar (2013, 105.000 km) voor € 14.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Van de Carens zijn geen euvels bekend. De enige vraag die de Wegenwacht wel eens krijgt, is waarom het stop/start-systeem niet werkt. Vaak is dat een kwestie van een te lage accucapaciteit. Als de auto veel korte ritjes maakt, houdt het systeem het voor gezien. Gewoon een keer een flinke rit maken, dan is er niks aan de hand.

Ons advies

Ruimte is belangrijk in een gezinsauto. Juist kinderen hechten eraan dat zo’n auto ook een beetje leuk is. Zo wordt het de Fiat 500L.