Autovisie
Autovisie Nieuws 18 aug 2018

Dossier: Representatief voor de dag voor 3000 euro

Voor € 3.000 kun je vrij eenvoudig een betrouwbare occasion vinden. Maar wat nu wanneer je voor dat bedrag ook een beetje representatief voor de dag wilt komen? Wij geven je drie modellen om uit te kiezen.

Mazda 2 (2002 – 2007)

Mazda 2

De 2 is een compacte ruimtewagen, een voertuigtype waarvan je tegenwoordig nauwelijks nog iets hoort. Het model oogt allesbehalve flitsend, maar is wel ruim en praktisch: niet alleen de achterbank, maar ook de passagiersstoel kan worden neergeklapt. Handig wanneer je bijvoorbeeld een boekenkast wilt vervoeren! De Japanner rijdt heerlijk comfortabel, al vraagt de hoge zit gewenning: in bochten lijkt de Mazda meer over te hellen dan hij in werkelijkheid doet. Zolang je niet alleen in de stad onderweg bent, haal je moeiteloos een praktijkverbruik van 1 op 15. Bij een merkspecialist in Voorschoten staat een keurig lichtblauw exemplaar met een 1.4-liter benzinemotor (2003, 83.000 km) voor € 2.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De Mazda 2 is zo betrouwbaar als je maar van een Japanse auto mag verwachten, ook al is dit model uit een Spaanse fabriek afkomstig. Er zijn twee kleinigheden bekend, die wel eens voorkomen. Bij het massacontact van de accu trilt wel eens een boutje los, waardoor de motor niet meer wil starten. Een krachtbron die slecht loopt, in combinatie met een brandend motorlampje, duidt op vuil in een multistekker. Beide gevallen lost de Wegenwacht ter plekke voor je op.

Toyota Yaris (1999 – 2005)

Toyota Yaris

De kwaliteit en betrouwbaarheid van Toyota’s zoals deze Yaris is inmiddels bekend bij een groot publiek. Lange tijd heeft dat de occasionprijzen voor dit model op een wat hoger niveau gehouden. Nu de eerste modelgeneratie op leeftijd komt, dalen de prijzen maar blijft de kwaliteit onveranderd. Misschien moet je even wennen aan het eigenzinnige, digitale dashboard. De voorstoelen zijn minder smaakgevoelig; de korte zittingen beperken het rijcomfort een beetje. De vijfdeurs-uitvoeringen zijn gewilder dan driedeurs exemplaren; daar valt nog wat extra voordeel te behalen. Bij een autobedrijf in Nieuw-Roden wordt een prachtige donkergroene Yaris met een 1.3-liter benzinemotor (2002, 80.000 km) te koop aangeboden voor € 2.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Je kunt het Toyota natuurlijk verwijten dat onderdelen voor deze Yaris kostbaar zijn in vergelijking tot veel van diens concurrenten. Dat is echter het logische gevolg van het feit je ze nauwelijks nodig hebt! De eerste modelgeneratie loopt nu al krap twintig jaar mee en nog steeds zijn er bij de Wegenwacht geen typische, vaker voorkomende klachten bekend.

Volkswagen Polo (2001 – 2009)

Volkswagen Polo

Deze Polo-generatie is onverminderd populair. Het logische gevolg is dat ze relatief duur zijn. Voor een bescheiden budget koop je dus een exemplaar dat ouder is of meer kilometers heeft gereden. Het aanbod is echter gigantisch. Op zoek naar een spreekwoordelijke krent in de pap nemen we onze toevlucht tot gaspedaal.nl, dat ons in de richting van Doetinchem wijst. Daar prijkt voor € 2.950 een hemelsblauwe driedeurs Polo in de showroom bij een bekende handelaar. De auto is voorzien van een 1.4-liter benzinemotor, komt uit 2004 en heeft 131.000 kilometer ervaring. De kwaliteiten van deze Polo’s zijn zodanig bekend, dat de keuze voor de op één na kleinste Volkswagen geen nadere uitleg behoeft.

Oordeel van de Wegenwacht

De individuele bobines van de benzinemotoren van deze Polo’s zijn berucht. Ze hebben er vier en die kunnen zo maar de geest geven. De motor gaat dan op drie cilinders lopen en om grotere schade te voorkomen, moet je daarmee niet doorrijden. Mits eraan valt te komen, kan de Wegenwacht die bobine snel vervangen. Leg zo’n bobine ‘op voorraad’ in de auto, want er kunnen er nog drie stuk gaan!

Ons advies

De verstandigste keuze is de Mazda. De Japanner oogt wellicht wat oubollig, maar biedt voor dit geld het meeste auto.