Autovisie
Autovisie Nieuws 26 jan 2019

Dossier: Populaire gezinsauto’s voor 15.000 euro

Recentelijk zijn drie populaire kleine gezinsauto’s vervangen door nieuwe versies. Die verkopen goed en trouwe rijders ruilen in grote getalen het voorgaande model in. Als occasion raken zulke wagens niet snel uit de mode!

Ford Fiesta (2008 – 2017)

Ford Fiesta

Bij zijn introductie was deze Fiesta opvallend modern gelijnd. Dat is geen garantie voor een tijdloos ontwerp, maar de kleine gezinsauto mag er nog steeds wezen. Nog een pluspunt: hij heeft van de modellen op deze pagina de grootste bagageruimte! De Fiesta rijdt uitstekend: een tikje sportief, maar voldoende comfortabel. Goede stoelen en een mooi dashboard maken de Ford helemaal af. Voor het gros van de kopers voldoen de 1.0-liter driecilinder benzinemotoren. Die zijn goed voor een gemiddeld verbruik van 1 op 15. Het aanbod gebruikte versies is gigantisch. Wij zouden gaan kijken bij het 100 pk sterke, zwarte vijfdeurs exemplaar (2017, 40.000 km) dat voor € 14.995 te koop wordt aangeboden bij de Ford-dealer in Amsterdam Zuid-Oost.

Oordeel van de Wegenwacht

Van deze generatie van de Fiesta zijn een paar tamelijk onschuldige euvels bekend. Een versnellingspook die ‘lam’ aanvoelt, is een kwestie van een losse kabel. Als de motor niet reageert op het gaspedaal, is bij dat pedaal een sensor los. Elektronische storingen komen ook voor, maar worden even goed veroorzaakt door een kleinigheid. De Wegenwacht kent ze en helpt de Fiesta-rijder direct weer op weg.

Seat Ibiza (2008 – 2017)

Seat Ibiza

De Ibiza is het sportieve zusje van de Volkswagen Polo. Dat blijkt al uit het wat scherper gelijnde uiterlijk. Het interieur is ook net even anders vormgegeven, al bestaat het dashboard overwegend uit donkergrijs kunststof. Ondanks de technische overeenkomst rijdt de Ibiza voelbaar anders dan een Polo, met onder meer een wat stugger afgestemd onderstel. Daardoor is hij minder comfortabel, maar hij stuurt wel scherper. De interieurruimte is precies groot genoeg voor vier volwassenen van normaal postuur. Een 1.0-liter benzineversie moet gemakkelijk 1 op 15 halen. Via gaspedaal.nl stuiten we op een spierwitte, vijfdeurs 1.0 95 pk met het ‘Style Connect’-uitrustingsniveau (2017, 14.000 km) die voor € 14.950 bij de Seat-dealer in Vlissingen uit de showroom wordt gereden.

Oordeel van de Wegenwacht

Technisch zijn de Ibiza en de Volkswagen Polo vrijwel identiek, al bestaan er wat verschillen in leverbare motoren. Oudere exemplaren van de 1.2- en 1.4-liter TSI-motoren hebben last van individuele bobines die spontaan stuk gaan. Als er aan zo’n bobine valt te komen, kan de Wegenwacht het onderdeel snel vervangen. In de latere bouwjaren komt dit euvel niet meer voor, maar speelt er wel iets anders: doorslaande bougiekabels en een lekkende waterpomp zijn ook bekende problemen. Voor dat laatste moet je naar de garage.

Volkswagen Polo (2009 – 2017)

Volkswagen Polo

Met een Polo kan iedereen overweg; dat verklaart ook zijn grote verkoopsucces. Eenmaal op pad verbaast de kleine Volkswagen met zijn rijgedrag, dat minstens zo comfortabel is als een auto van een klasse groter. Ook de eenvoudigste benzinemotor is al indrukwekkend stil. Op de snelweg hoor je hoofdzakelijk de afrolgeluiden van de banden. In 2014 kreeg dit model Polo een facelift, waarbij het dashboard werd opgefrist met een fraai display in het midden. Het land staat vol gebruikte exemplaren. Wij komen uit bij een witte vijfdeurs met een 1.2-liter benzinemotor (2015, 47.000 km). De rijk uitgeruste gezinsauto valt te bewonderen bij het occasioncentrum van importeur Pon in Barneveld. Het prijskaartje bedraagt € 14.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Tijdens de laatste bouwjaren van deze Polo (en Ibiza!) is de 1.0-liter driecilinder in drie specificaties geleverd. Ze kunnen alle drie worden geplaagd door een kapotte gasklep. Ter plekke valt daar niets aan te doen: de Volkswagen moet op transport naar de garage. Hetzelfde geldt voor een kapotte turbo of een defecte laaddrukregelaar. Een typische Polo-kwaal zijn de zijruiten en centrale deurvergrendeling, die plotseling niet meer werken. Dat euvel wordt veroorzaakt door een draadbreuk in het linker(voor)portier.

Ons advies

In verschillende opzichten (waaronder de rijeigenschappen en betrouwbaarheid) is de Ford Fiesta volgens ons de beste keuze.