Nieuwe, kleine ruimtewagens zijn nagenoeg van de markt verdwenen, maar tweedehands bestaat er nog volop aanbod. Niet zo gek eigenlijk: voor zoveel praktisch gebruiksgemak moet je anders een veel grotere auto kopen!

Ford B-Max (2012 – heden)

Mini-MPV's


De B-Max heeft niet alleen schuifdeuren als achterportieren, maar mist ook de middelste deurstijl. Daardoor is de instap naar de achterbank opvallend ruim. Verder kan de leuning van de rechtervoorstoel worden neergeklapt, zodat je eenvoudig lange voorwerpen kunt vervoeren. De reguliere bagageruimte valt dan weer tegen. Net als bij ‘grote’ ruimtewagens heeft deze B-Max een bolle spiegel onder de binnenspiegel hangen, waarmee je ongemerkt je kroost in de gaten kunt houden. De driecilinder instapmotor is met zijn 100 pk nét sterk genoeg. Gemiddeld rijdt hij 1 op 15. Bij de Ford-dealer in Schagen treffen we een donkerblauw exemplaar uit 2013 aan. Die heeft 99.000 kilometer gelopen en moet € 11.945 kosten.

Oordeel van de Wegenwacht

De B-Max is nauw verwant aan de Fiesta. Bij exemplaren van vóór 2015 kan olielekkage optreden. Als de auto goed is onderhouden, moet de boosdoener - een lekkende pakking - al zijn vervangen. Een kapot hoofdrelais leidt tot allerhande klachten. De Wegenwacht kent een noodoplossing, maar er moet wel een nieuw relais in. De meeste elektronische euvels hebben kleine oorzaken, die ter plekke kunnen worden opgelost. We noemen een niet werkend gaspedaal (veroorzaakt door een los contact) of een weigerende motor vanwege een defecte nokkenassensor.

Opel Meriva (2010 – 2016)

Mini-MPV's


De Meriva is de bestseller in deze klasse. Zijn achterbank is niet alleen verschuifbaar, maar kan in de voorste stand ook worden verbreed zodat er twee volwassenen of drie kinderen kunnen plaatsnemen. Die constructie maakt de auto wel relatief zwaar (ruim 1.300 kg), waardoor de Opel duurder is in de motorrijtuigenbelasting én aan de pomp. De uitvoering met een 140 pk sterke turbomotor rijdt gemiddeld 1 op 13,5. Bij deze generatie scharnieren de achterportieren ‘andersom’, wat minder handig is wanneer je tussen twee andere auto’s geparkeerd staat. Via www.gaspedaal.nl komen we uit bij de Opel-dealer in Tiel. Voor € 11.500 staat daar een zwarte uitvoering uit 2011 klaar met precies een ton op de klok.

Oordeel van de Wegenwacht

Een Meriva op benzine die niet wil starten, wordt geplaagd door een slecht contact bij de stuurbekrachtiging óf een loszittende clip bij het koppelingspedaal. De Wegenwacht repareert beide zaken ter plekke. Een exemplaar met een dieselmotor die dezelfde kuren vertoont, moet een nieuwe nokkenassensor. Bij de 120 pk sterke turbomotor komt nog wel eens een kapotte bobine voor. Een kostbare reparatie, want alle vier de bobines worden in een keer vervangen. De beveiliging van de centrale deurvergrendeling hapert soms. Dat valt eenvoudig te verhelpen.

Skoda Roomster (2007 – 2015)

Mini-MPV's


Feitelijk is de Roomster een Fabia met een andere achterkant. Aan de eigenzinnige buitenzijde kun je twee dingen zien: de auto zal niet bij iedereen in de smaak vallen en hij biedt een hoop ruimte. Met de achterbank op zijn plek is de kofferbak al gigantisch. De hoofdruimte is al even imposant: achter het stuur kun je zelfs een hoed op! De Roomster rijdt comfortabel. Hij weegt bovendien 200 kg minder dan de Meriva. Met een 1.2-liter TSI motor moet een verbruik van 1 op 14 geen probleem zijn. Bij een autobedrijf in ’s Gravenzande bieden ze een nette grijze versie aan. De Skoda komt uit 2012, maar heeft desondanks slechts 33.000 kilometer gelopen. Voor € 11.990 mag hij met je mee.

Oordeel van de Wegenwacht

Een Roomster die ineens op drie cilinders gaat lopen, heeft te kampen met beschadigde bedrading, wat tot sluiting leidt. De 1.2 TSI kan ook op drie cilinders lopen vanwege ‘doorslaande’ bougiekabels. Elektronische storingen worden vaak veroorzaakt door losse bedrading, hetzij bij de regeleenheid in de voetenruimte en anders op de zekeringkast. Een motor die niet trekt, heeft een vastzittende ‘wastegate' (alleen bij krachtbronnen met een turbo). Dat lost de Wegenwacht ter plekke op.

Ons advies

Van dit drietal zouden wij voor de Roomster kiezen, juist omdat die vrij ‘no-nonsense’ is, maar wel veel ruimte biedt.