Autovisie
Autovisie Nieuws 17 feb 2018

Dossier: Meer auto voor 20.000 euro

Er is momenteel minder vraag naar grote middenklassers. Daardoor staat de waarde van modellen als de Ford Mondeo, Opel Insignia en Volkswagen Passat onder druk. En dat is goed nieuws voor de occasionkoper!

Ford Mondeo (2007 – 2015)

Ford Mondeo

De Mondeo heeft als rechtgeaarde Ford een reputatie waar te maken. Namelijk die van een zeer goed sturende auto. En inderdaad: de Mondeo rijdt net even beter dan zijn opponenten. Het model oogt wat behoudend, maar is wel lekker ruim. We delen een pluim uit voor de uitstekende voorstoelen, die steun bieden aan grote én kleine mensen. Met een reguliere 1.6 liter benzinemotor komt de Mondeo al heel goed vooruit. Bij normaal gebruik valt een praktijkverbruik van 1 op 12 te realiseren. Via gaspedaal.nl vinden we een blauwe sedan met zo’n krachtbron in de rijk aangeklede ‘Platinum’-uitvoering (2014, 30.000 km). De grote middenklasser staat voor € 19.945 te koop bij de Ford-dealer in Schagen.

Oordeel van de Wegenwacht

De Wegenwacht kent een breed scala elektronische euvels die bij deze generatie Mondeo wel eens voorkomen. In de regel zijn die ter plekke te verhelpen of er is een noodgreep bekend, waardoor de auto in elk geval weer verder kan. Bij exemplaren met ‘keyless-go’ is het rijtje klachten nog net iets langer. Vertrouw in een Mondeo diesel niet teveel op de boordcomputer: die geeft mogelijk aan dat er nog tientallen kilometers kunnen worden gereden, terwijl de tank echt leeg is!

Opel Insignia (2008 – 2017)

Opel Insignia

Het is verbazingwekkend hoe modern deze ‘oude’ Insignia er uit ziet. Vorig jaar verscheen de nieuwste generatie op de markt, maar dit model kan er nog steeds mee door. De stationwagenuitvoering is het meest geliefd, maar wie de laadmogelijkheden niet nodig heeft, koopt met een sedan ook een fijne, comfortabele en nog altijd ruime auto. De 1.4-liter turbomotor werd pas later in dit model geleverd, maar past er wel goed bij. Dankzij de fijn schakelende zesbak blijft de Opel ook mooi stil. Met een normale rijstijl haal je 1 op 12,5. Ons viel de beige-bruine 1.4T Business+ (2014, 47.000 km) op, die voor € 19.940 in de showroom staat te pronken bij de Opel-dealer in Ede.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de Insignia komt het wel eens voor dat de elektrisch bediende handrem niet meer los wil. De Wegenwacht kent een noodgreep, maar een definitieve reparatie moet bij de garage plaatsvinden. Bij 1.4-liter motoren leidt een kapotte bobine tot een kostbare reparatie; de cassette voor alle cilinders moet dan namelijk worden vervangen. Bij diesels is het omwille van het roetfilter zaak regelmatig flinke afstanden te rijden.

Volkswagen Passat (2010 – 2014)

Volkswagen Passat

De Passat is een heerlijk comfortabele auto. En een ruime! De vierdeurs uitvoering biedt al plek aan 565 liter bagage. Net zo verbazingwekkend is het gemak waarmee de relatief kleine 1.4-liter turbomotor raad weet met de toch flinke auto. Als je voornamelijk in Nederland rijdt, kom je qua prestaties niets te kort en scoor je zelfs een keurig verbruikscijfer van 1 op 12. Je vindt een aardig aanbod gebruikte Passats in het land, maar voor hetzelfde bedrag lopen de kilometerstanden behoorlijk uiteen. Goed kijken en vergelijken dus! Een ‘vreemd merk’-dealer in Amsterdam Zuid-Oost biedt een zwarte 1.4 TSI Trendline te koop aan. De auto komt uit 2014, heeft 48.000 kilometer gelopen en mag mee voor € 19.999.

Oordeel van de Wegenwacht

Net als bij de Insignia weigert ook de elektrisch bediende handrem van de Passat wel eens dienst. De Wegenwacht lost dit op, eventueel met een noodgreep, waarna reparatie in de garage nodig is. Bij de benzinemotoren blijft de EGR-klep soms kleven, waardoor de motor niet fijn loopt. Een klap van de dienstdoende wegenwacht is afdoende om het onderdeel weer te laten functioneren. Sluiting in de DSG-transmissie is helaas niet zo eenvoudig te verhelpen; de Volkswagen moet in dat geval op transport naar de garage.

Ons advies

In dit geval zouden wij kiezen voor de Ford: een scherp aanbod, om tegen overzichtelijke kosten nog lang mee door te rijden.
Oordeel van de Wegenwacht