Autovisie
Autovisie Nieuws 9 mrt 2019

Dossier: Leven na je auto van de zaak voor 15.000 euro

Het was mooi zo lang het duurde, maar er staat niet langer een auto van de zaak voor de deur. Wat zijn je mogelijkheden, wanneer je hooguit 15 mille wilt uitgeven en ieder jaar met de caravan op vakantie gaat? Wij weten er meteen al drie.

Mazda 6 Sportbreak (2007 – 2012)

De 6 Sportbreak heeft veel te bieden. Sowieso is het de ruimste van dit drietal: zowel op de achterbank als in de kofferbak. De bagageruimte bedraagt minimaal 519 liter. De Mazda rijdt prima: hij is stil en de eenvoudigste benzinemotor weet al raad met een aanhanger van 1.300 kilo. Gemiddeld verbruikt zo’n 1.8-liter versie 1 liter benzine op 12,5 kilometer. Het sterkste punt van allemaal: je hebt er nooit wat mee. Dat is een fijn idee, wanneer je er regelmatig met de caravan op uit trekt! Op gaspedaal.nl heb je keuze genoeg, zoals de keurige donkergrijze 1.8 Exclusive (2012, 92.000 km) bij een garage in Hoofddorp. Kost € 14.950 en een trekhaak zit er al onder!

Oordeel van de Wegenwacht

Deze Mazda’s onderschrijven de uitstekende reputatie van de Japanse auto-industrie. Bij een rustige rijstijl kan het gebeuren dat de achterste remklauwen vast gaan zitten. Dat kun je voorkomen door af en toe stevig te remmen. Doen, want het is een APK-afkeurpunt! Regelmatig rondom de banden wisselen voorkomt ‘cuppen’ en daarmee ook onnodig bandenlawaai. Bij hoge kilometerstanden komen er bijgeluiden uit de wielophanging, maar dat kan geen kwaad.

Mercedes-Benz C-Klasse Combi (2007 – 2014)

De keuze voor een Mercedes moet je liggen. Aan uitstraling heeft hij geen gebrek en de ster op de neus maakt je constant bewust van je keuze. Los van het imago is het sublieme rijcomfort een ijzersterk aankoopargument. Sportief willen we de C-Klasse niet noemen, maar je rijdt als een vorst. ‘Even’ naar Zuid-Frankrijk? In zo’n Mercedes wel! Daarbij biedt deze Combi heerlijke stoelen en 485 liter bagageruimte. Alleen op de achterbank is hij wat krap. Alle motorvarianten mogen minimaal 1.800 kilo trekken en een C180 CGI rijdt zo maar 1 op 14. Via gaspedaal vinden we er eentje bij de officiële dealer in Veenendaal: een witte C180 CGI Avantgarde (2010, 103.000 km) voor € 14.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De contactsleutels van Mercedes-Benz zijn berucht. Als de auto deze niet herkent, wordt er niet gereden. De Wegenwacht kan de auto tijdelijk tot de orde roepen, maar een nieuwe sleutel is noodzakelijk. Check bij een occasion daarom altijd of de reservesleutel aanwezig is! Veel elektronische storingen zijn te herleiden tot de zogenaamde ‘SAM-Module’, die in de bagageruimte zit. De Wegenwacht kan die voor je resetten.

Volvo V60 (2010 – 2018)

Volvo’s staan te boek als veilig en degelijk, maar is het daarmee de beste keuze? Qua veiligheidstechniek liep Volvo ook met dit model voor op andere merken (dit type V60 stopt bijvoorbeeld al automatisch voor voetgangers). Voor de kwaliteit verwijzen we naar de Wegenwacht, verderop op deze pagina. Met 430 liter inhoud heeft de Volvo de kleinste bagageruimte van dit drietal. De eenvoudigste motorvariant weet raad met 1.300 kilo aan de trekhaak. Typisch Volvo zijn de uitstekende stoelen en het stevige onderstel. In het stuur zijn de aandrijfkrachten van de voorwielen altijd voelbaar. Gemiddeld rijdt een V60 T3 1 op 12. Bij de merkdealer in Utrecht staat een donkergrijze V60 T3 ‘Kinetic’ (2012, 140.000 km) voor € 14.750.

Oordeel van de Wegenwacht

Elektronica speelt deze Volvo’s wel eens parten. Vaak kan de Wegenwacht zulke storingen oplossen met een ‘harde reset’. De benzinemotoren kunnen een injectieprobleem hebben, waardoor de auto overmatig gaat roken. Dat valt tijdelijk te verhelpen, maar de auto moet alsnog naar de garage. Lastiger zijn een niet werkend elektronisch stuurslot en de elektrische handrem die dienst weigert. Ook dan is een garagebezoek onvermijdelijk.

Ons advies

Als het juiste imago ook bij jouw privéauto een rol speelt, zal de Mercedes of Volvo de voorkeur hebben. Maar nuchter beschouwd is de Mazda het beste aanbod.