Autovisie
Autovisie Nieuws 9 feb 2019

Dossier: Uit de lease, in de verkoop voor 16.000 euro

Wanneer het contract van een leasewagen is uitgediend, komen die auto’s vrij. Voor een particulier kan zo’n ex-zakenauto best een slimme koop zijn. Zeker wanneer het om deze (soort van) stationwagens gaat!

Skoda Octavia (2013 – heden)

Skoda Octavia

Moderne Skoda’s zijn ingetogen auto’s, waarmee je overal voor de dag kunt komen. Daarmee heeft ook dit oorspronkelijke budgetmerk een doorbraak in de leasemarkt bereikt. Populair is vooral de Octavia, die voor een scherpe prijs veel auto biedt. Typisch Skoda zijn slimme details als een paraplu in de deur en een ijskrabber achter het tankklepje. Onder het afdekscherm biedt de stationwagen 610 liter bagageruimte. En dat is dan nog met de achterbank overeind! Daarbij rijdt zo’n Octavia ook nog eens vorstelijk. Op internetzoekmachine gaspedaal.nl vinden we volop aanbod. Zo treffen we bij Alphabet Leasing bijvoorbeeld een spierwitte Combi aan (2014, 93.000 km) voor € 15.650.

Oordeel van de Wegenwacht

Technisch is deze Skoda een Volkswagen. De Wegenwacht kent uiteenlopende euvels die wel eens voorkomen. De 1.2-liter TSI-benzinemotor kan op drie cilinders gaan lopen, omdat de bougiekabels doorslaan. Als een dergelijke krachtbron ineens geen vermogen meer levert, kan het zijn dat de wastegate van de turbo vastzit. Maar het kan ook een geknikt vacuümslangetje zijn, waardoor het motormanagement de verkeerde informatie krijgt (dat zal bij een Skoda niet voor het eerst zijn). Een motor die te heet lijkt, kan ook gewoon een kapotte temperatuursensor hebben.

Volkswagen Golf (2012 – heden)

Volkswagen Golf

Je ziet de Golf onderweg zoveel, dat je er geen acht op slaat. Stap eens in en je komt er achter waarom die populariteit zo groot is. Een doodgewoon exemplaar is al een fijne auto: stil, comfortabel, met een goede zitpositie en een aangenaam stuurgedrag. De stationwagenversie biedt met 605 liter ook nog eens een concurrerende hoeveelheid bagageruimte. Wat maakt het dan uit dat hij er wat anoniem uitziet? Tweedehands worden er vooral veel van deze ‘Variant’-modellen te koop aangeboden. Carnext (van Leaseplan) biedt een ruime keuze, waaronder een zilvergrijze 1.4 TSI Highline Variant (2013, 94.000 km) voor € 15.900.

Oordeel van de Wegenwacht

De euveltjes die we al noemden bij de Skoda, komen vrijwel allemaal ook bij deze Volkswagens voor. Bij de TSI- en TFSI-benzinemotoren is het aanbevolen om regelmatig olie te peilen, vooral ook omdat de verversingstermijn zo lang is. Rijden met te weinig olie kan grote schade veroorzaken! Een ontregelde DSG-automatische transmissie valt door de Wegenwacht meestal met een ‘harde reset’ tot de orde te roepen.

Volvo V40 (2012 – heden)

Volvo V40

De huidige V40 is al zeven jaar op de markt en het blijft een moderne auto om te zien. Hij rijdt even dynamisch als hij oogt. Dat betekent ook dat het onderstel tamelijk hard is afgestemd. Verder is de V40 niet de ruimste in deze klasse en dat geldt zeker voor personen die langer zijn dan 1.75 meter. Ook achter het stuur! De bagageruimte is met 335 liter inhoud ook kleiner dan bij menig alternatief. De V40 is weliswaar populair als zakenauto, maar dat gaat hoofdzakelijk om versies met een dieselmotor. Bij Athlon in Almere hebben ze een benzineversie te koop staan: een donkergrijze T3 (2013, 124.000 km) voor € 15.900.

Oordeel van de Wegenwacht

Deze generatie Volvo’s doet het merk eer aan voor wat betreft de betrouwbaarheid waar het merk al jaren op kan bogen. Er zijn bij de Wegenwacht weliswaar enkele elektronische problemen bekend, maar die kunnen doorgaans eenvoudig worden opgelost. Bij dieseluitvoeringen wil de stekker van het brandstofsysteem bijvoorbeeld wel eens lostrillen, waardoor de auto er ineens mee ophoudt.

Ons advies

Vooral met een paar kinderen is de Skoda Octavia van dit drietal de absolute aanrader.