Autovisie
Autovisie Nieuws 15 sep 2018

Dossier: Kwaliteit uit Korea voor 5000 euro

Autokenners zijn al overtuigd van de kwaliteit van Koreaanse personenwagens; tijd om ook de wat meer conservatieve automobilisten daar op te wijzen. Door middel van deze drie exemplaren bijvoorbeeld!

Chevrolet Aveo (2008 – 2011)

Chevrolet Aveo

Het feit dat (de Koreaanse tak van) Chevrolet hier niet meer wordt vertegenwoordigd, heeft niets met kwaliteit maar alles met marketing te maken. Dat laat onverlet dat de Aveo typisch een personenwagen is voor mensen die hun auto alleen als gebruiksvoorwerp zien en er verder geen verwachtingen van hebben. Hij doet alles wat hij moet doen, maar brengt niemand in vervoering. De rijeigenschappen zijn redelijk. Gemiddeld verbruikt de Chevrolet rond de 1 op 12. Op zoekmachine gaspedaal.nl staat volop aanbod. Bij een autobedrijf in Blokzijl vinden we een keurige zilvergrijze vijfdeurs 1.4 LS (2009, 88.000 km), die met 6 maanden garantie en zonder verdere kosten mee mag voor € 4.999.

Oordeel van de Wegenwacht

Een Aveo die niet wil aanslaan of er spontaan mee ophoudt, heeft last van een niet werkende brandstofpomp. Dat is een kwestie van een slecht contact. Wil de Chevrolet niet starten en weigert ook de startmotor dienst, dan zit ‘m dat in het contactslot. Twee typische pechgevallen voor de Wegenwacht. Een kapotte zekering maakt dat diverse elektrische delen niet werken. Die zekering zit op een lastige plek, maar de Wegenwacht komt er bij.

Hyundai i20 (2008 – 2014)

Hyundai i20

De i20 is een moeiteloos rijdende auto. Op de grote weg valt het geluid van de banden op. Het mooi afgewerkte interieur, dat nèt groot genoeg is om er met vier volwassenen in plaats te nemen, geldt als een pluspunt. Wie inderdaad vaak met meerdere personen onderweg is, laat de driedeurs carrosserievariant staan en gaat voor een exemplaar met vijf portieren. Voor het gros van de kopers zal de 1.2-liter benzinemotor sterk genoeg zijn; die is goed voor een gemiddeld verbruik van 1 op 15. Bij een Kia-dealer in Rotterdam staat voor € 4.995 een leuke groene i20 met vijf deuren en de sterkere 1.4-liter benzinemotor (2009, 86.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Er rijden duizenden i20’s van dit model rond, maar bij de Wegenwacht is niet één euveltje bekend dat wel eens vaker voorkomt. Bij normaal gebruik en goed onderhoud laat zo’n Hyundai je gewoon niet in de steek. Voor een occasion is dat een enorme meerwaarde!

Kia Rio (2005 – 2011)

Kia Rio

De Rio is ongecompliceerd, wat juist de groep kopers die zich geen autoliefhebber voelt, zal aanspreken. Hij is betrekkelijk ruim, maar de aankleding en afwerking zijn wat sober. De relatief hoge zitpositie vraagt gewenning. Besturing en bediening zijn nogal gevoelloos, de harde afstemming van vering en schokdemping doet werkelijk afbreuk aan het rijcomfort. De 1.4-liter benzinemotor is voldoende krachtig en goed voor een brandstofscore van 1 op 13. Rio’s zijn relatief populair, want voor ons budget vinden we alleen exemplaren met relatief hoge kilometerstanden. Bij een autobedrijf in Boxmeer kun je terecht voor een zwart exemplaar met een 1.4-liter krachtbron (2009, 123.000 km) voor € 4.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Kia’s zijn ijzersterke personenwagens. Het komt voor dat de Rio zijn eigen sleutel niet herkent. De auto moet daarvoor naar de garage, om de sleutel opnieuw ‘in te leren’. Als de verlichting wegvalt – inclusief die van het dashboard – dan komt dat door een matig massacontact. Het is lastig te bereiken, maar de Wegenwacht kent dit verschijnsel en kan het probleem ter plekke verhelpen.

Ons advies

Wie niet meer wil uitgeven dan vijf mille en uitsluitend een zorgeloze auto wenst, kan bij de Koreaanse merken prima terecht. Van dit drietal heeft de Hyundai onze voorkeur, mede vanwege het geboden kwaliteitsniveau.

Reageer op artikel:
Dossier: Kwaliteit uit Korea voor 5000 euro
Sluiten