Kun je voor € 1.000 een fatsoenlijke auto kopen, waarmee je nog jaren vooruit kunt? Ja hoor! Je moet alleen heel kritisch zijn. Wij gaan op koopjesjacht.

Daihatsu YRV (2002 – 2007)

koopjesjacht


Met de YRV was Daihatsu achteraf gezien zijn tijd ver vooruit. Je zou kunnen zeggen dat dit de eerste compacte kruising tussen een personenauto en een terreinwagen is. De vormgeving kun je in ieder geval als eigenzinnig bestempelen, maar de Japanner is daarnaast ruim en rijdt dankzij de vrij lage zit best goed. Waarom zijn er destijds dan niet veel meer van verkocht? Dit is spotgoedkoop autorijden, want de onderhoudskosten zijn bescheiden, afschrijven doen we niet en met een 1.0-liter benzinemotor rijdt hij zo maar 1 op 15. Via www.gaspedaal.nl vinden we een keurige blauwe 1.3 XTi (2001, 190.000 km) bij een autobedrijf in Veenendaal. Die kost zonder bijkomende kosten slechts € 950.

Oordeel van de Wegenwacht

Vrijwel alle Japanse automerken tonen juist als ze zo oud worden, hun échte kwaliteit. Er gebeurt nooit iets bijzonders met dit type Daihatsu. Het merk wordt zelfs niet meer in Europa gevoerd als gevolg van dat hoge kwaliteitspeil; er viel voor de garages simpelweg niets aan het onderhoud te verdienen! Wel even de onderhoudsgeschiedenis nakijken, want zelfs Japanse auto’s zijn niet bestand tegen verwaarlozing.

Mazda 323 (1998 – 2003)

koopjesjacht


De Mazda 323 was vele jaren een begrip. Onder die naam is in diverse modelseries een keur aan varianten geleverd, die stuk voor stuk kunnen worden getypeerd als goed rijdende, kwalitatief sterke auto’s. Een mooi voorbeeld is de driedeurs coupé uit de tweede helft van de jaren ’90; een leuk en eigenwijs model. Dit soort auto’s is in grote aantallen geëxporteerd, naar West-Afrika bijvoorbeeld, maar er zijn er nog wat over. Zo stuiten we met behulp van www.gaspedaal.nl op een rode 1.5-liter versie met automaat bij een autobedrijf in Goor. De coupé komt uit 1998 en heeft 134.000 kilometer ervaring. Daar kun je voor € 999 nog heel veel plezier van hebben de komende jaren.

Oordeel van de Wegenwacht

IJzersterke auto’s, deze Mazda’s. Er zijn geen vaker voorkomende kwalen bekend. Controleer bij aankoop of de distributieriem op tijd is vervangen. Als die riem breekt, is het (financieel) einde verhaal. Roest aan dorpels en rond ophangpunten van de wielophanging zijn wel punten om op te letten, maar dat geldt voor alle auto’s van deze leeftijd.

Nissan Almera (1999 – 2005)

koopjesjacht


Een indrukwekkende verschijning is de Nissan Almera nooit geweest, maar het zijn wel ruime, goed rijdende kwaliteitsproducten. Net als de Mazda is ook deze Nissan met scheepsladingen het land uit gegaan, maar wie goed zoekt, kan er nog best eentje vinden. Deze modelgeneratie werd geleverd als sedan en als hatchback, waarbij je de keuze had uit drie of vijf portieren. Kijk op www.gaspedaal.nl en zoek er eentje uit die naar je zin is. Bijvoorbeeld die rode bij dat autobedrijf in Monster (1998, 122.000 km). Daar leveren ze de Japanner voor € 999 af met een nieuwe APK, zónder afleveringskosten.

Oordeel van de Wegenwacht

De spreekwoordelijke betrouwbaarheid van Japanse auto’s zien we ook bij de Almera terug. Het enige dat de Wegenwacht weet te melden, is dat de stekker van de motormanagement-computer wel eens losraakt. Loshalen, schoonmaken en weer goed vastzetten en de Almera kan weer verder.

Ons advies

Drie ijzersterke koopjes voor minder dan duizend euro. In dit geval zouden we voor de Mazda gaan. Die is nog goed voor vele jaren woon/werkverkeer.