In Nederland worden compacte gezinsauto’s traditioneel goed verkocht. Die voertuigklasse wordt ook wel het B-segment genoemd. Modellen die als voorbeeld gelden – de Volkswagen Polo, Renault Clio en Ford Fiesta – zijn tweedehands ook het duurst. Wij tippen drie voordelige alternatieven.

Citroën C3 (2009 – 2016)

Citroën C3


De vorige generatie van de C3 is een onderscheidende auto, al oogt hij niet zo ‘hip’ als het huidige model. Zijn sterkste punt is het rijcomfort: de compacte gezinsauto verwerkt weergaloos oneffenheden. Op de achterbank en in de kofferbak valt de binnenruimte wat tegen. De 1.4-liter benzinemotor is de fijnste krachtbron, goed voor een gemiddeld verbruik van 1 op 14. Die motor is op de snelweg ook mooi stil. Een leuk detail is de tot in het dak doorlopende voorruit. Het tweedehands aanbod op Gaspedaal.nl is gevarieerd; je vindt geheid een C3 van jouw gading. Wat te denken van het beige metallic exemplaar met 1.4-liter motor (2011, 51.000 km) bij de merkdealer in Coevorden? Die mag mee voor € 7.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Elektronica speel de C3 soms parten. Bekend is een onlogische combinatie van storingen, die valt te herleiden naar een kapotte stekker in de zekeringkast. Vocht in diezelfde stekker is ook een bekende boosdoener. De Wegenwacht lost zulke euvels ter plekke op. Een defecte remlichtschakelaar maakt dat de motor niet op het gaspedaal reageert. De sensor van het thermostaathuis kan onterecht de indruk wekken dat de motor te heet loopt. En zorg dat je over de reservesleutel beschikt, want de reguliere sleutel wil nog wel eens de geest geven.

Fiat Punto Evo (2009 – 2012)

Fiat Punto Evo


Fiat heeft zijn Punto de laatste jaren wat vreemd behandeld. Het model is wel geëvolueerd, maar nooit meer vervangen. In de tussentijd kreeg hij steeds een andere typenaam. Daardoor is de auto bij veel mensen buiten beeld geraakt en dat is niet terecht. De Fiat is namelijk een fijn rijdende en voor deze klasse volwassen auto. De motorkeuze is wel een puntje van aandacht. De ‘TwinAir’ tweecilinder is technisch heel knap, maar of je die roffelende motor wilt, kun je zelf het beste tijdens een proefrit vaststellen. Gelukkig staan er ook viercilinders te koop op Gaspedaal.nl. De zwarte vijfdeurs ‘Street’-uitvoering bij een vreemd merk dealer in Schagen bijvoorbeeld (2015, 64.000 kilometer). Het prijskaartje bedraagt € 7.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Op wat elektronische storingen na, is de Punto best betrouwbaar. Slechte massacontacten of stekkerverbindingen kunnen veroorzaken dat de motor niet aanslaat of de zijruiten dienst weigeren. De Wegenwacht herstelt zo’n verbinding, waarna alles weer werkt. Het systeem voor bandenspanningscontrole slaat wel eens loos alarm. Bij vijfdeurs versies sluiten de achterportieren soms slecht. Of ze rammelen; dat mag de garage oplossen.

Hyundai i20 (2008 – 2014)

Hyundai i20


De i20 is een gemakkelijk rijdende auto. De Koreaan is bovendien lekker wendbaar, wat een belangrijke eigenschap is in stadsverkeer. Deze modelgeneratie is alleen geen wonder van verfijning: het geluidsniveau op kruissnelheid is aanzienlijk en dat komt vooral door de banden en het onderstel. De voorstoelen zijn wat vlak, vier volwassenen passen er nèt in. De Hyundai doet echter alles wat je mag verwachten van een compacte gezinswagen. Daarbij is de instapmotor voor de meeste kopers sterk genoeg: 1 op 15 moet je kunnen halen. Via een zoekopdracht op Gaspedaal.nl komen we terecht in Epe, waar een zilvergrijze 1.2 vijfdeurs (2012, 38.000 km) bij een autobedrijf te koop wordt aangeboden voor € 7.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De betrouwbaarheid van Zuid-Koreaanse auto’s begint even legendarisch te worden als die van de collega’s uit Japan. Er rijden duizenden i20’s van deze generatie rond, maar bij de Wegenwacht is niet één euvel bekend dat wel eens vaker voorkomt. Normaal gesproken laat deze Hyundai je niet in de steek. Dat is veel waard!

Ons advies

Verder kijken dan de voor de hand liggende merken scheelt in dit geval een boel geld. Wij zouden kiezen voor de kwalitatief goede, ruime en lekker rijdende Fiat Punto Evo.