Autovisie
Autovisie Nieuws 12 jan 2019

Dossier: Klein, maar (ook) fijn voor 2500 euro

De Volkswagen Up! en Toyota Aygo maken ieder deel uit van een drieling. Of je nu voor deze modellen of een van hun broertjes of zusjes kiest: vanwege hun grote populariteit zijn de stadsauto’s stevig aan de prijs. Kijk liever eens naar een van de alternatieven op deze pagina!

Chevrolet Matiz (2004 – 2010)

Chevrolet Matiz

Chevrolet wordt als merk niet langer in ons land gevoerd, maar dat is in dit geval een aanbeveling. De prijzen staan dan namelijk onder druk, zonder dat de auto’s aan kwaliteit inboeten. De techniek is simpel, dus voor het onderhoud heb je niet eens een merkdealer nodig. De Matiz is klein en wendbaar, maar op de snelweg schrééuwt de driecilinder benzinemotor het uit. Standaard beschikt de Chevrolet over vijf portieren: met zijn vieren naar de stad gaat nét. Gemiddeld rijdt de Matiz 1 op 15. Ook de overige gebruikskosten liggen laag. Via gaspedaal.nl vinden we een keurig zwart exemplaar (2008, 63.000 km) bij een autobedrijf in Rotterdam, dat voor € 2.499 te koop wordt aangeboden.

Oordeel van de Wegenwacht

De Matiz is heel betrouwbaar. De Wegenwacht kent twee euvels die wel eens voorkomen. Een motor die ineens op twee cilinders gaat lopen, wordt meestal veroorzaakt door een klevende injector. Dat is eenvoudig op te lossen. Als de accu leeg of los is geweest, wil de Chevrolet de sleutel soms niet herkennen. Die moet dan in de garage opnieuw worden ingelezen. Als dat niet lukt, moet heel de computer worden gewisseld. Dát is wel een dure reparatie!

Fiat Panda (2003 – 2012)

Fiat Panda

Je ziet het er niet aan af, maar vanwege de hoekige bouw kunnen in deze Panda moeiteloos 4 volwassenen plaatsnemen. Vijf deuren zijn standaard. In de stad voelt de Fiat zich als een vis in het water, maar op de snelweg rijdt de Panda even goed prima. De elektrische stuurbekrachtiging voelt wat doods en vanwege de hogere zit voel je zijdelingse bewegingen iets sterker. De fijnste motor is de 1.2-liter uitvoering, waarmee je met gemak 1 op 17 haalt. De 1.1-liter versie is zeker niet zuiniger! Tweedehands is er keuze te over. Voor dit budget is de grijze ‘Active’ (2010, 89.000 km) bij een autobedrijf in Alkmaar een prima keuze. Het prijskaartje bedraagt € 2.350.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij deze generatie Panda komen alleen enkele onschuldige euveltjes voor. Vocht in de stekker van de motormanagementcomputer bijvoorbeeld. Een losse massakabel zet heel de auto stil, net als een losgetrild hoofdrelais in de zekeringkast. Stuk voor stuk zaken die de Wegenwacht ter plekke kan verhelpen.

Renault Twingo (2007 – 2014)

Renault Twingo

Deze generatie van de Twingo blinkt vooral uit bij gebruik in de stad. Hij is compact, wendbaar en ook motorisch lekker soepel. Op buitenwegen en snelwegen voelt hij minder vertrouwd aan: zijwind en passerende vrachtwagens gaan niet ongemerkt voorbij. Daarbij maakt het niet of je kiest voor een versie met een sterkere motor. De huidige Twingo heeft 5 portieren, maar dit model is er alleen als driedeurs. Dat bemoeilijkt de instap, maar de binnenruimte is achterin even goed beperkt. Een peuter in een kinderzitje zetten, gaat ook makkelijker met twee deuren extra. Een gemiddeld benzineverbruik van 1 op 15 is goed haalbaar. Bij een autobedrijf in Hillegom staat een zilvergrijze basisversie (2008, 89.000 km) voor € 2.450. Op gaspedaal.nl is het aanbod tweedehands Twingo’s enorm.

Oordeel van de Wegenwacht

Deze generatie van de Twingo steekt kwalitatief een stuk beter in elkaar dan zijn voorganger. Dankzij de relatief eenvoudige techniek kan er ook niet zoveel misgaan. Kleine elektronische storingen komen wel voor, maar daarbij valt geen patroon te herkennen. Het zijn bovendien euvels die de Wegenwacht direct kan repareren. Daarmee is deze Twingo – mits goed onderhouden! – een vrijwel risicoloze koop.

Ons advies

De Fiat Panda is vanwege de geboden ruimte en het rijcomfort te prefereren boven de andere twee.