Autovisie
Autovisie Nieuws 1 dec 2018

Dossier: Het hoofd koel voor 10.000 euro

Wie komende zomer de blits wil maken in een fijne cabrio, doet er goed aan juist in de winter zijn slag te slaan. In de lente liggen de prijzen namelijk een stuk hoger!

Alfa Romeo Brera Spider (2006 – 2011)

Alfa Romeo Spider

Voor dit budget vind je op gaspedaal.nl Spiders van verschillende generaties. Wij kiezen hier voor het jongste model, de open versie van de Brera. Liefhebbers van Italiaanse auto’s hoeven we niet uit te leggen dat de vormgeving van deze cabriolet één van zijn sterkste punten is. Daarnaast is de wijze waarop het dak elektrisch achter de stoelen verdwijnt ook een kunststukje. Omdat de carrosserie last heeft van wat torsie, zijn de rijeigenschappen niet optimaal. Maar wat zou het? Flaneren doe je niet op topsnelheid. Bij een autobedrijf in Apeldoorn staat een rode 2.2-liter uitvoering met alle opties (2009, 79.000 km) voor € 8.450. Zo houd je nog geld over voor je eerste open vakantie!

Oordeel van de Wegenwacht

Technisch is de Brera gelijk aan de 159. De 2.2-liter benzinemotor staat erom bekend dat de distributieketting kan oprekken. Dat kan tot een kostbare reparatie leiden. De krachtbron kan ook slecht tegen de bio-ethanol die in hedendaagse benzine zit. Tank daarom bij voorkeur loodvrij 98. Een kapotte BDP-sensor of hoofdzekering maken dat de motor niet meer loopt. Rare elektrische storingen worden veroorzaakt door een los massacontact. Mits er snel aan de benodigde onderdelen valt te komen, lost de Wegenwacht deze euvels ter plekke voor je op.

Mazda MX-5 (2006 – 2015)

Mazda MX-5

Na bijna dertig jaar heeft de MX-5 een iconische status: dit is bij uitstek een auto voor levensgenieters, die zorgeloos open willen rijden. Voor ons budget komen we uit bij de derde generatie (‘NC’, voor de kenners). Die is er met een 2.0-liter benzinemotor, maar de 1.8-liter versie biedt voor de meeste kopers al voldoende rijplezier. De lekkere gasrespons, de ragfijne besturing: één keer rijden en je bent verslaafd. Erg praktisch is zo’n Mazda niet, maar daarvoor rijd je er wellicht nog een andere auto naast. Het tweedehands aanbod is groot. Wij zouden kiezen voor die mooie blauwe 1.8 (2007, 117.000 km) bij een cabriospecialist in Vaassen; het prijskaartje daarvan bedraagt € 9.750.

Oordeel van de Wegenwacht

Al dat rijplezier heeft in het geval van de MX-5 nou eens geen schaduwkant. Deze tweezitter is net zo betrouwbaar als iedere andere Japanse auto. Er is bij de Wegenwacht niet één probleem bekend dat bij deze generatie MX-5 vaker voorkomt.

Mercedes-Benz SLK (1996 – 2004)

Mercedes-Benz SLK

Destijds was de SLK één van de eerste auto’s met een elektrisch wegklapbare hardtop. Een knappe constructie, maar het gevolg is wel dat de bagageruimte zienderogen slinkt zodra je het dak opent. Daarbij is de SLK ook met het dak dicht niet zo ‘gesloten’ als een auto met een vast dak. Het is wel een echte Mercedes, wat betekent dat de roadster ook op lange ritten overtuigt. De combinatie van een 2.3-liter benzinemotor mét compressor en een vijftraps automaat is van wereldklasse. Op gaspedaal.nl vind je zo maar tweehonderd exemplaren van dit eerste model. Voor € 9.950 kies je één van de beste, namelijk een zilvergrijze 230K met die voortreffelijke automaat (1998, 58.000 km) bij een autobedrijf in Etten-Leur.

Oordeel van de Wegenwacht

Sommige SLK-pechkwalen komen overeen met die van andere types Mercedes. Een kapotte module van het contactslot bijvoorbeeld. Als de zekering van de startmotor doorslaat en de motor niet start, kan de Wegenwacht die zekering vervangen, maar je zal naar de garage moeten om de oorzaak te achterhalen. Het ingenieuze klapdak wil wel eens in storing gaan en sluit dan niet meer. Hetzelfde geldt voor de elektrisch bediende zijruiten, eventueel in combinatie met het dak. De Wegenwacht krijgt het dak alsnog voor je dicht.

Ons advies

Wie geen merkvoorkeur heeft en voor 10 mille zorgeloos rijplezier wil beleven, heeft aan de Mazda de beste auto.